Sóban sült csirke

Gyorsétterem, Csirke, Sult Krumpli

Egyik nagy kedvencem a sóban sült csirke. Igaz ez nem annyira gyors, mint amennyire egyszerű. Nem kell hozzá más csak egy megtisztított, bontott csirke és egy kiló só.

A csirkét kívül-belül megmosom, átpucolom. A sót beleöntöm egy tepsibe és szépen elsimítom. A megmosott, szárazra törölt csirkét ráfektetem a só ágyra és már mehet is a sütőbe. Közepes hőmérsékleten kb. 1 órát sütöm. Mikor jónak tűnik én egy fogpiszkálót szoktam a combjába vagy a mellébe szúrni. Ha kihúzom és még véres lé jön ki belőle, akkor az azt jelenti, hogy még egy kicsit sütni kell. Azért itt már nem árt 5-10 percenként ránézni.

Elsőre ijesztőnek tűnhet ez a rengeteg mennyiségű só, de higgyétek el nekem, nem lesz túl sós, pont jó lesz. Már számtalan alkalommal elkészítettem és elronthatatlan. A só párájában gőzölődik a csirke, így pont annyi sót fog felvenni a levegőből, amire szüksége van. Ez egy nagyon könnyű recept, nem macerás elkészíteni, viszont isteni finom. Kalória szegény, mert nem zsírban sül. És amíg ez sül, addig elkészítheted hozzá a salátát is vagy egyéb köretet, amit szeretsz.

Ára:

Egy csirke súlytól függően 700-1000 Ft/kg (bolti vagy házi)

Egy kiló só 40-50 Ft (persze létezik drágább só is, de az olcsó pont olyan jó)

Összesen: kb. 1000 Ft és 1,5 óra max.

Míg a csirke sül, addig elkészíthettek hozzá egy kis salátát és máris kész egy könnyű ebéd vagy vacsora és teljesen diétás. Vegyél friss zöldségeket vagy ha nincs időd, kedved ezzel vacakolni,  akkor zacskós salátát. Öntsd egy tálba, készíts hozzá egy egyszerű salátaöntetet és máris kész a köret.

Vagy készíthetsz párolt zöldséget is mellé vagy sült krumplit. Bármit, amit csak szeretsz.

Ha marad a csirkéből, akkor az a hűtőben eláll még néhány napig és jó egy főzelék mellé is feltétnek vagy egy másik adag salátára, felkockázva vagy széttépkedve (waldorf salátához pl.).

De a csontját is felhasználhatjuk. Nyugodtan főzhetsz belőle egy finom levest zöldségekkel. 

Feltétlenül érdemes kipróbálni, nem fogtok csalódni!

 


Elérhetőség

Angyali Háztartás