Epres pite

Még egy kis olcsó és gyors finomság! Ha még nem unjátok az epret J

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 20 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 2 tojás, 75 dkg eper, 10 dkg cukor, fahéj, ½ citrom leve, 2 ek. liszt, csipet só.

Elkészítési idő: kb. 1 óra + az állásidő

Anyagköltség: kb. 800 Ft

Elkészítés: A lisztet, vajat, a 10 dkg porcukrot és egy tojást meg a csipet sót alaposan összegyúrom, majd nylonba teszem és legalább egy órát a hűtőben hagyom.

Addig elkészítem a tölteléket: az epret megtisztítom, jól megmosom, a nagyobbakat összevágom, majd egy lábasban felteszem főni. Ráöntöm a cukrot, a citromlevet és a fahéjat. Fedő alatt addig párolom, amíg szét nem fő. Időnként megkeverem, hogy le ne égjen. Amikor szétfőtt, akkor a 2 ek. lisztet egy tálkába teszem és apránként kanalazom rá az eper levét, majd minden alkalommal összekeverem, hogy krémes masszát kapjak. Mikor ez a massza már elég híg, akkor ráöntöm a főtt eperre és összefőzöm, hogy besűrűsödjön. Ha kész, akkor leveszem a tűzről.

Ha lejárt a tészta ideje, akkor a sütőt begyújtom, hagy melegedjen és közben  lisztezett deszkára teszem a tésztát. Egy kisebb darabot levágok belőle, amit félre teszek. A többit kör alakúra nyújtom és kibélelem vele a pite formát. A sütőben félig megsütöm. Ha félig kész, akkor kiveszem a sütőből és beleöntöm az epres tölteléket. A félre rakott tésztából rudakat sodrok, amivel berácsozom a tészta tetejét, majd a megmaradt 1 db tojással megkenem és visszateszem a sütőbe. Készre sütöm.

Feltétlenül hagyni kell kihűlni, mert ha forrón akarod szeletelni, akkor szétesik.

Nagyon finom! Készíthetsz hozzá egy kis házilag felvert tejszínhabot, díszítheted eperrel, mentalevéllel. Remek desszert egy kis délutáni nassoláshoz!

 


Elérhetőség

Angyali Háztartás