Csodálatos pozsonyi kifli

Ezt a süteményt azért szeretem, mert ha elkészítek belőle egy adagot, akkor azt elég sokáig ehetjük, nem szárad ki, friss marad még kb. 2 hétig is! (Persze van, hogy hamarabb elfogy!) Másrészt a tésztája ugyanaz, mint a bejglinek, ami hamarosan aktuális lesz. Így most egy csapásra megosztom veletek az én bejglim receptjét is! Egyébként pofon egyszerű az elkészítése (én már csak ilyen vagyok, ilyen recepteket szeretek készíteni, ezeket gyűjtöm).

A hozzávalók: 56 dkg liszt, 28 dkg vaj, 14 dkg porcukor, 3 dkg élesztő, 3 tojássárga (fehérje maradék: A tökéletes habkarika, mint karácsonyfa dísz) 1 mokkáskanál só, fél-egy deci tejföl. 

A töltelékhez szükségünk van 20 dkg darált dióra, 10 dkg cukorra, fél citrom héjára, 5 dkg mazsolára és egy deci tejre. De ha mákos tölteléket szeretnél, akkor a diót cseréld mákra, minden más változatlan. De csinálhatod fele diós, fele mákos töltelékkel is. 

 

A tejet meglangyosítjuk és belekeverünk egy pici cukrot meg az élesztőt és felfuttatjuk. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk. Pici sóval, a porcukorral, a tojások sárgájával és a langyos, cukrozott tejben felfuttatott élesztővel meg annyi tejföllel gyúrjuk össze, hogy egy közepesen kemény tésztát kapjunk. Most hagyjuk fél órát pihenni. 

Addig készítsük el a tölteléket. A tejet melegítsd meg. A mákot vagy diót tedd egy nagyobb tálba, öntsd hozzá a porcukrot, a mazsolát és a citromhéjat, keverd el, majd öntsd rá a langyos tejet és keverd el újra. 

Ezután nyújtsuk ki vékonyra a tésztát és szaggasunk belőle kör formákat (ha nincs otthon nagyobb pogácsaszaggatód, akkor keress egy üvegpoharat, lisztezd be a száját és úgy szaggasd ki velel a tésztát). A kör közepére tegyél egy kis tölteléket és csavard fel kifli alakúra.

Sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük és ismét békén hagyjuk egy fél óráig. Addig begyújtjuk a sütőt, hogy előmelegedjen! Fél óra múlva a kiflik tetejét tojássárgával bekenjük. Forró sütőben megsütjük.

A bejglit ugyanígy készítjük, csak nem szaggatunk belőle köröket, hanem a tésztát négy felé osztjuk. Egy-egy részt kinyújtunk, megkenjük a töltelékkel, feltekerjük, tepsibe tesszük, pihentetjük fél órát, tetejét megkenjük és sütjük.

Nagyon finom süteményt kapunk így. Próbáljátok ki bátran, nem lehet elrontani! Jó sütögetést kívánok nektek nagy szeretettel!

                                   Képtalálat a következőre: „pozsonyi kifli”

 


Elérhetőség

Angyali Háztartás