Farsangifánk recept, könnyű, levegős tészta

Ezt a fánkreceptet azért kedvelem, mert a valaha készült legfinomabb fánk recept, amit találtam. A tésztája pille könnyű, finom, levegős. Igaz, hogy  a legfinomabb frissen, de még két-három nap múlva is jó. Én ilyenkor mikróban vagy a meleg sütőben szoktam átmelegíteni. Majdnem olyan így is, mint a friss. Előveszem hozzá a fincsi baracklekváromat, amit nyáron készítettem és már lehet is enni. Imádnivalóan finom és laktató is. Én ma kolbászos bablevest főztem hozzá levesnek, ez lett a második fogás :-)

Lássuk, hogy készül.

Hozzávalók: 40 dkg liszt, 5 dkg cukor, 2 tojássárga, 2 dkg élesztő, csipet só, 5 dkg vaj, tej. Olaj a sütéshez.

Kb. 3 dl tejet meglangyosítok. Beleteszem a cukrot, összekeverem, majd beleteszem az élesztőt és hagyom felfutni. 

Addig a lisztet a puha vajjal és a tojássárgákkal egy tálba teszem. Egy csipet sót szórok rá. Amikor az élesztő felfutott, akkor az egészet ráöntöm a lisztes keverékre és alaposan kidolgozom. Ha kell, akkor még egy kis lisztet vagy tejet adok hozzá. A lényeg, hogy a tészta egy kicsit legyen keményebb, mint egy nokedli tészta. Amikor alaposan kidolgoztam, akkor letakarom egy konyharuhával és meleg helyen kelesztem. Akkor jó, ha kétszeresére dagadt a tészta. Ekkor alaposan kilisztezett deszkára borítom és nem nyújtom, hanem a kezemmel kilapítgatom, elsimítom a tésztát. Fánkszaggatóval (amit lisztbe mártok, hogy ne ragadjon rá a tészta) kiszaggatom a fánkokat, konyharuhával letakarom és még egy fél órát békén hagyom. 

Fél óra múlva jó forró, bő olajban kisütöm a fánkokat (érdemes először csak belemártani egyet, akkor láthatod, hogy elég forr-e az olaj. Ha nem elég forró olajba teszed a tésztát, akkor megszívja magát zsíradékkal és olyan gyomorrontást kapsz, hogy csak pislogni fogsz). Előbb az egyik oldalát, majd megfordítom és a másik oldalát is. Papírtörlőre szedem, hagyom, hogy lecsöpögjön róla a felesleges olaj, majd egy tiszta edénybe teszem át. Még forrón megszórom porcukorral. Elő a lekvárral és hajrá! Lehet enni!

                                           

Jó étvágyat kívánok Nektek, szeretettel!

Lehet, hogy elsőre egy kicsit bonyolultnak tűnik a recept, de csak elsőre. Érdemes kipróbálni, begyakorolni a fánk készítést. Isteni finom, ez biztos és 100%, hogy rengeteg dicséretet tudsz begyűjteni érte, annyira finom, levegős, könnyű tésztát kapsz így.

 


Elérhetőség

Angyali Háztartás