Kovászos kenyér házilag
Most egy nagyon finom kovászos kenyér receptet akarok megosztani veletek. A frissen sült kenyeret imádom és a lakásban terjengő finom illatokat úgyszintén. A kettő együtt kellemesen otthonos érzést nyújt.
Tudtátok pl. hogy az ingatlanügynökök meg szokták kérni az eladó ingatlan tulajdonosát, hogy mire jönnek a leendő vevők megnézni a lakást, addigra süssenek valami finom süteményt, mert az illatok az otthonosság érzetét keltik és pozitív irányba befolyásolják a leendő vevők döntését. Érdekes, igaz?
Lássuk a kovászos kenyér receptjét:
Hozzávalók: 50 dkg kenyérliszt, 4 dl langyos víz, 25 dkg kovász (Kovász készítése), 2 kiskanál só, 2 evőkanál olaj
Elkészítési idő: kb. fél óra + kelesztés, sütés
Anyagköltség: kb.200 Ft
Elkészítés: A hozzávalókat egy tálba tesszük és alaposan kidagasztjuk, majd letakarjuk és 2 órán keresztül hagyjuk kelni. Ezalatt a két óra alatt időnként áthajtogatjuk. Ezt úgy tesszük meg,hogy a tészta szélét megfogjuk, kicsit meghúzzuk és behajtjuk a tészta közepe felé. Minden oldalról végrehajtjuk ezt a műveletet. Időnként megismételjük. Az utolsó ilyen hajtogatáskor meg is formázzuk a kenyerünket és megint hagyjuk kelni kb. 2 órát.
Ezután begyújtjuk a sütőt, beletesszük a sütőedényt (lehet lábas, lehet jénai)amiben a kenyerünket sütni fogjuk, hogy jól átmelegedjen. Mikor a sütő elég meleg (kb. 230 fokos) akkor kivesszük az edényt, óvatosan belehelyezzük a megformázott kenyerünket, óvatosan megvizezzük a tetejét, éles késsel bevágjuk és betesszük a sütőbe. A sütő aljára egy edényben vizet rakunk vagy az edényt fedővel betakarjuk és így sütjük a kenyerünket kb. 40-50 percig. Ezután levesszük róla a fedőt és még kb.15-20 percig sütjük.
Ha megsült a kenyerünk, akkor kikapcsoljuk a sütőt és a kenyeret rácsra téve hagyjuk kihűlni.
Jó étvágyat kívánok nektek ehhez a kis finomsághoz!