Csirkepaprikás és társai

Ezt a nagyszerű receptet azért osztom meg veletek, mert ugyan a pörköltök mind egyformán készülnek, mégis más-más étel készíthető belőlük. Ez függ attól, hogy milyen húsból készíted (az alap ugyanúgy készül), másrészt attól is, hogyan ízesíted.

Nézzük a csirkepaprikást (ez is pörkölt csak így hívják)!

Vágjunk fel két fej hagymát kockára (a hagyma adja a pörkölt sűrűségét, szaftját, így a hagyma mennyisége függ a hús mennyiségétől is, meg attól is, hogy mekkora egy fej hagyma. Itt most átlagos méretű hagymáról van szó. Én minimum két fejet össze szoktam vágni). A hagymát kis lángon dinszteljük meg egy kevés zsíron vagy olajon. (Ha olyan jellegű a hús, hogy elbírja, akkor piríthatod kockára vágott szalonnadarabok zsírjában is). 

Mikor megpuhult, akkor tegyük rá az összedarabolt csirkét (használhatsz csak combot vagy mellet, vagy amit szeretsz) és folyamatosan kevergessük, míg a hús ki nem fehéredik. Ekkor szórjunk rá pirospaprikát, pici borsot, sót. Keverjük el és öntsük fel annyi vízzel, ami ellepi. Ha szereted tehetsz bele egy gerezd fokhagymát, paprikát, paradicsomot, télen lecsót. Fedjük le és kis lángon főzzük. Időnként keverjük meg és ha a víz elfőtt volna, pótoljuk. Mikor a csirke megpuhult, vegyük le a fedőt és hagyjuk így főni (hagy fője el a leve egy részét). 

Addig egy edényben keverjük el a tejfölt egy kanál liszttel meg egy pici vízzel vagy kanalazzunk a csirke főzőlevéből egy kicsit hozzá és alaposan keverjük el, majd öntsük a pörköltünkre.

Majd rottyantsunk rajta egyet és kész is, tálalhatunk! Én legjobban nokedlivel és uborkasalátával szeretem.

1.       Ha nem teszünk rá tejfölös lisztes sűrítő eszközt, akkor csak csirkepörkölt

2.       Ha teszünk rá, akkor csirkepaprikás

3.       Minden pörkölt ugyanígy készül, csak csirke helyett pl. marhahúst vagy sertéshúst teszel bele (a fűszerezés egy kicsit eltérhet, nézz utána!)

4.       Készítheted vegyes húsokból is

5.       A kész pörkölt nagyszerűen fagyasztható (én 1-2 adagonként szoktam fagyasztani)

6.       A kész pörköltből nagyon sok mindent készíthetsz, igazi jolly joker! Pl. a marhapörköltből babgulyást vagy sima gulyáslevest. A sertéspörköltből készíthetsz hortobágyi húsos palacsintát, rizseshúst stb. A variációs lehetőségek végtelenek!

 

Nagyon jó főzőcskézést, variálást kívánok nektek, szeretettel

 


Elérhetőség

Angyali Háztartás