Piskóta tortalap házilag

Piskótát sütni nem tűnik túl egyszerűnek és nem is az. A valóságban szép magas piskótát sütni nem könnyű, de egy kis odafigyeléssel és kitartással lehetséges.

Amire fontos odafigyelni:

-          a piskótát és a többi kevert tésztát is réteslisztből érdemes készíteni

-          mindig friss tojással dolgozzunk

-          a sütőt mindig melegítsük elő. Ez azt jelenti, hogy legalább 10 percig melegítsük, mielőtt beletesszük a tésztát

-          a piskótához alaposan ki kell zsírozni és lisztezni a sütőedényt vagy sütőpapírral jól ki kell bélelni

-          ha a sütőbe tettük a tepsit, a sütőajtót nem szabad kinyitni min. 15-20 percig, mert összeesik a tészta

-          tölteni mindig csak a kihűlt tésztát szabad

Hozzávalók: ahány tojás annyi kanál liszt és porcukor, egy csipet só és egy késhegynyi sütőpor.

Elkészítési idő: kb. 1 óra

Anyagköltség: tojásonként egy adag kb. 50 Ft. ( ha kiszámold, 6 tojásból (300 Ft)tudsz egy kerek piskóta tortalapot sütni. Ugyanez a boltban kb. 900 Ft. Háromszorosa az otthon előállítottnak és nincs is olyan finom!).

Elkészítés: A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját a cukor felével fehéredésig keverjük. Azután a fehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük. Ezután a sárgáját óvatosan a fehérjéhez keverjük, majd apránként beleszitáljuk a lisztet és nagyon finoman, óvatosan összekeverjük, hogy minél kevésbé törjük össze a habot. Előtte a liszthez adjuk a pici sót és a sütőport. Mikor ezeket összevegyítettük, akkor a tepsibe simítjuk. A tészta szélét egy lapáttal óvatosan felhúzzuk a tepsi szélére egy kicsit, ez felhúzza az egész tésztát.

Sütés: A tepsit betesszük az előmelegített sütőbe és kb. 5 percig közepes lángos sütjük, majd levesszük a tüzet kicsire és a maradék időben így sütjük (kb. 10-15 perc). Közben nem nyitjuk ki a sütőajtót, mert összeesik a tészta! Ha letelt a sütési idő, akkor egy fogpiszkálót szúrunk a tésztába, majd kihúzzuk. Ha nem ragadt rá a tésztából semmi, akkor már jó, ki lehet kapcsolni a sütőt. Ekkor a tésztát kihúzzuk a sütőajtóba és még 5 percig ott hagyjuk pihenni. Ezután egy éles késsel meglazítjuk a tészta oldalát majd deszkára borítjuk.

A piskótatésztának nagyon sok változata van. Tehetünk bele kakaóport, darált diót, mandulát. Ebben az esetben annyival kevesebb liszt kell bele. Dúsíthatjuk a nyers masszát tejföllel, olvasztott és kihűtött vajjal, joghurttal. Ízesíthetjük reszelt citromhéjjal, vaníliával.

A vizes piskóta egy olcsóbb kivitel. Ekkor kevesebb tojást teszünk bele. Egy tojást két evőkanál hideg vízzel helyettesítünk. Ha ilyen piskótát sütünk, akkor tegyünk bele több sütőport is, hogy lazítsa a tésztát.

Jó kísérletezgetést kívánok Nektek, szeretettel!

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek oszd meg másokkal is! Köszönöm!

 


Elérhetőség

Angyali Háztartás