Rakott karfiol
A rakott karfiol egy roppant egyszerű étel, nagyon szeretjük (biztos észrevettétek már, hogy mindent nagyon szeretünk!), mert nem csak finom, hanem sokáig el is áll.
Hozzávalók: kb. 1,5 kg karfiol, fél kiló darált sertéshús, 15 dkg rizs, 3 közepes fej hagyma, lecsó vagy paprika és paradicsom, só, bors,pirospaprika, tejföl.
Elkészítési idő: kb. 2 óra cakli-pakli (kivéve a bevásárlást)
Ára: kb. 1350 Ft (ebből egy tepsivel lesz, kb. 340 Ft/fő, ha 4 főre számolom).
Elkészítése: A karfiolt megmosom, szétszedem, felteszem főni. A vizet csak akkor sózom, ha már felforrt. A karfiolt nem főzöm szét, hanem csak félpuhára. Ha félig megpuhult, akkor leszűröm. A rizst megmosom és háromnegyedig főzöm meg. A hagymát felkockázom és lepirítom. Ha megpirult, akkor ráteszem a darált húst és együtt pirítom, kavargatom. Rászórom a pirospaprikát, sózom, borsozom és hagyom puhulni. Ha lecsóval készítjük, akkor ráöntök egy fél üveg lecsót. Ha paradicsomot és paprikát használok, akkor egyet-egyet összevágok és ráteszem.
A sütőt begyújtom. Egy közepes tepsit kivajazok, megszórom zsemlemorzsával majd szétterítem rajta a karfiol felét.
A rizst összekeverem a darált hússal
és elsimítom a karfiolon,
majd beterítem a maradék karfiollal. A tejfölt kikeverem egy pici vízzel vagy tejjel, hogy folyósabb legyen és végig locsolom a tetejét a rakott karfiolnak. Tetejét picit sózom, de szórhatunk rá egy kis pirospaprikát is!
Beteszem a sütőbe és kb. 40 percig sütöm közepes lángon.
Nagyon-nagyon fincsi!
Jó étvágyat kívánok Nektek hozzá!