Bodza szörp

 

Aki kipróbálta a bodza üdítőt és beleszeretett az ízébe, az biztosan eltenne belőle egy kicsit télire is. Egyrészt nagyszerű szórakozás kirándulás közben a gyerekekkel bodzavirágot gyűjteni, másrészt, ha szeretitek a szörpöket és amúgy is sok fogy belőle, akkor rengeteg pénzt meg tudtok vele takarítani, harmadrészt tudod, hogy mit iszol (azt amit beletettél).

Ehhez hoztam el nektek most a bodzaszörp receptjét. Próbáljátok ki ezt is, meglátjátok milyen remekül fel lehet idézni vele a nyár ízeit a zord téli napokon. Intenzív íze különleges élményt nyújt. Díszítheted menta- vagy citromfű levélkével, citromkarikával, jégkockával stb.

Hozzávalók: 40-45 bodzavirág (levéltetü mentes és nem az út mentén szedjük!), 4 kg cukor, 4 liter víz, 10 dkg citromsav, 5 egész citrom, egy kiskanál Na-Benzoát.

Elkészítési idő: kb. fél óra + az állásidő.

Anyagköltség: kb. 2000 Ft

Elkészítés: A bodzavirágot tiszta helyről szedjük, lehetőleg kosárba vagy papírdobozba, NEM nylon zacskóba!c Otthon ollóval levágjuk az ernyőről a virágokat és egy tálba tesszük. A cukorból és a vízből szirupot főzünk. Amikor a szirup langyosra hűlt, akkor beletesszük a karikára vágott citromokat, a citromsavat és a virágokat és alaposan összekeverjük. Így hagyjuk 1-2 napig, persze közben naponta néhányszor megkeverjük az egészet. Mielőtt tiszta, kifőzött üvegbe szűrjük a szörpöt, előtte belekeverjük a Na-Benzoátot is. A kupak alá celofánt teszünk és lezárjuk a tetejét, majd az egészet forró dunsztba tesszük.

Nagy öröm télen, amikor felbonthatsz egy saját készítésű szörpöt, megkínálsz vele másokat is és azután megosztod a receptedet, mert annyira finom, hogy úgysem hagynak békén addig!

Ja, és ízlésesen csomagolva ajándéknak sem utolsó.

Ragadd meg a lehetőséget! Itt a nyár, jön a befőzési szezon, most készíts gasztroajándékokat  (szörp, lekvár, szárított gyümölcsök, krémek, teák, stb.)

 


Elérhetőség

Angyali Háztartás