Feketeribizli szörp

A feketeribizli nagyon magas C-vitamin és vastartalommal rendelkezik és most jött el a szezonja. Tapasztalatból tudom, hogy nem igazán árulják sem a piacon, sem a multiknál, ezért ha valakinek mégis sikerül hozzájutni, nagyon szerencsés. És érdemes belőle elraktározni télire.

Érdemes belőle szörpöt és dzsemet készíteni és azt nyersen eltenni, hogy minél többet megőrizzen vitamin és ásványi anyag tartalmából.

Feketeribizli szörp

Hozzávalók: feketeribizli, cukor, citromsav és egy csipetnyi tartósítószer egy fél deci pálinkában feloldva.

Elkészítési idő: kb. 2 óra+állás idő

Elkészítés: A feketeribizlit alaposan megmossuk (de óvatosan, hogy lehetőleg ne törjön), majd ledaráljuk, egy kiskanál citromsavat adunk hozzá és egy éjszakát állni hagyjuk. Másnap kipréseljük a levét és literenként 80 dkg cukorral alaposan összekeverjük, majd megint állni hagyjuk egy éjszakát (de legalább egy fél napot). A pálinkában elkevert tartósítószert feloldjuk a szörpben és jól kimosott, kifőzött tiszta üvegekbe töltjük, a tetejét lezárjuk és sötét, hűvös helyre tesszük.

Mikor eljönnek a zord téli napok, kellemes felüdülést hozhat egy pohár finom, nyers feketeribizli szörp. Ebben aztán van C vitamin, nem kell a gyógyszertárba szaladgálni érte. És még finom is!

Egyébként tudtátok, hogy régen a feketeribizli pálinkát gyógyszertárban árulták gyógyszerként? És nagyon magas ára volt? Ma pedig már nem is tudják az emberek, milyen a feketeribizli.

 


Elérhetőség

Angyali Háztartás