Előre elkészíthető ételek

Az előre elkészíthető ételek, italok nagyon jó szolgálatot tehetnek a hétköznapokban, ha éppen nincs időd vagy kedved főzni. Amikor meg több időd van és a kedved is úgy hozza, akkor elkészítheted őket és szépen lefagyasztva várnak a sorukra. Amikor szükséged van rá, akkor csak kiveszed a hűtőből és be a mikróba. Amíg elkészül a köret, addig ki is olvad az étel. És már tálalhatsz is! De ha előrelátó vagy, akkor már reggel kiveszed a fagyasztóból az ételt, mielőtt munkába mész. Mire hazaérsz, addigra magától is kiolvad.

Most nézzük az alapokat, mi is az, amit így előre elkészíthetsz.

1.       Az egyik legsokoldalúbban felhasználható étel a pörkölt (nálam mindig van a fagyasztóban). Egyrészt ezt bármilyen húsból elkészítheted (csirke, sertés, marha, hal) és mind jól fagyasztható. Én sosem dobom ki a vajas dobozokat, hanem abba adagolom szét a kész pörköltet. Egy félkilós vajnak a dobozába kb. 2-3 adag pörkölt fér. Lehet belőle gulyásleves, rizses hús, valamilyen rakott étel (pl. káposzta) vagy hortobágyi húsos palacsinta, palócleves, székelykáposzta stb.

Pörkölt készítése: Bőven pucoljunk hagymát, majd aprítsuk fel kockára. A hagymát pirítsuk üvegesre valamilyen zsiradékon (zsír, olaj, szalonna, ki mit szeret, és mit bír el a hús). A sok hagyma azért fontos, hogy a pörkölt szaftja sűrű legyen. A húst vágjuk össze és tegyük a megdinsztelt hagymára, majd kevergessük, amíg ki nem fehéredik a hús. Ezután megszórjuk pirospaprikával, összekeverjük és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Lefedjük és hagyjuk főni. Mikor már félig puha, akkor sózzuk, borsozzuk és hústól függően egyéb fűszereket rakunk rá (pl. a sertés szereti a köményt).  Idényben paprikát és paradicsomot is teszek rá, télen pedig lecsót. Időnként ránézünk, hogy le ne égjen, szükség esetén pótoljuk az elpárolgott vizet és készre főzzük. Ha kihűlt, akkor szétporciózzuk, fagyasztjuk.

 

Főzhetünk mellé tésztát, nokedlit, krumplit, főzeléket, de a fenti ötletek bármelyikét is hasznosíthatjuk. Ha tejföllel dúsítjuk, akkor máris kaptunk egy paprikást, ami szintén kitűnő étel.

2.       Bolognai ragu a másik kedvencem, amiből mindig fagyasztok le, mert nagyon szeretjük. Amikor készítem, akkor dupla mennyiségeket használok, így dupla adag ragum lesz. Ennek az egyik fele akkor frissen elfogy, a másik megy a fagyóba!

Bolognai ragu készítése:  2 fej hagymát pucoljunk meg és vágjuk fel apróra. 3 gerezd fokhagymát tisztítsunk meg és nyomjuk át fokhagymanyomón. 2 evőkanál olivaolajon pirítsuk meg a bacont, majd pirítsuk meg rajta a hagymát és adjuk hozzá a fokhagymát. 1 kg darált marhahúst tegyünk rá és folyamatosan kevergessük, amíg a hús ki nem fehéredik. Adjuk hozzá az előzetesen megtisztított és lereszelt zöldségeket (sárgarépa, fehérrépa, zeller, gomba összevágva), majd a hámozott, felkockázott paradicsomot is. Sózzuk, borsozzuk, oregánót, kakukkfüvet adjunk hozzá, meg aprított bazsalikomot. Pici vízzel öntsük fel és fedő alatt pároljuk. Időnként keverjük meg. Ha a víz elpárolog, akkor pótoljuk, de mindig csak egy picivel. Mikor már majdnem jó, akkor adjunk hozzá egy sűrített paradicsomot (ez elhagyható) és 2 dl vörösbort (lehet fehér is, ha az van otthon). Főzzük együtt, amíg ki nem párolog belőle az alkohol, majd zárjuk el a tűzhelyet és tálalhatjuk is az idő közben kifőzött spagettivel együtt. Tetejére reszeljünk sajtot.  Ha kihűlt, akkor fagyaszthatsz is belőle!

               Bolognai Spagetti, Spagetti, Tészta

Egyébként ezt a ragut felhasználhatod lasagne készítésére is!

3.       A harmadik étel, ami mindig van a hűtőmben, az a fokhagymás sült hús. Ezt is ehetjük rizzsel, amit zöldborsóval szoktam keverni, de főzhetsz hozzá tört krumplit hagymásan vagy hagyma nélkül, adhatod főzelék mellé is. Ezt is készítheted csirkéből vagy sertésből.

Elkészítése: A húst megmossuk, felszeleteljük, a tepsibe fektetjük egymás mellé a szeleteket, úgy hogy ne fedjék egymást, majd megsózzuk őket (tehetsz rá más fűszert is, amit szeretsz). Megpucolok egy fej fokhagymát, majd a gerezdeket beledobálom a tepsibe. Az egészet felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje. Alufóliával letakarom és mehet a sütőbe. Időnként ránézek, ha a víz elpárolgott, akkor pótolom. Amikor a hús megpuhult, akkor ráteszek egy félkilós házizsírt és tovább sütöm. Akkor lesz kész a hús, ha a zsír olyan szép átlátszó, mint a víz és a hús egy picit pirult. Akkor kikapcsolom a sütőt és hagyom kihűlni. Amikor meghűlt, de még nem dermedt meg a zsír, akkor beleteszem egy üres tejfölös vödörbe a húst, ráöntöm a zsírt. Amikor teljesen kihűlt az egész, akkor teszem rá a tetejét. Ha még melegen tenném rá a tetőt, akkor a pára lecsapódna a tetején és rövid időn belül megpenészedne az egész. Erre érdemes odafigyelni! A zsír szigeteli a húst, így hetekig eláll a hűtőben. Nem kell fagyasztani!

                          

4.       Amit még begyűjthetsz ebben az időszakban, az a töltött káposzta. Ez az étel is kitűnően bírja a fagyasztást. És most be tudsz spájzolni. Nálunk ilyenkor minden rokon hoz töltött káposztát. Én pedig fagyasztok!

Ha van kedved, magad is elkészítheted, de ha anyukád csomagol, akkor se utasítsd vissza, mert már tele vagy vele. Fagyassz! Jó lesz még máskor!

A töltött káposzta receptje: Az egy kiló darált sertés húst (legjobb a dagadó), a darált füstölt szalonnát (20 dkg) összekeverem a 15 dkg nyers rizzsel és a fűszerekkel (só, bors, pirospaprika, fokhagyma, aprított, dinsztelt vöröshagyma)+ egy deci vízzel. Állni hagyom 1-2 órát. Addig a káposztát leforrázom és levágom róla az eret. Használhatunk édeskáposztát, savanyúkáposztát, kelkáposztát is. A levelet kettévágom. Ha ezzel elkészültünk, akkor tölthetjük a káposztát. Ezt a következő képpen csináljuk: A levelet a tenyeremre terítem és beleteszek egy kis tölteléket. A levél egyik oldalát behajtom a tenyerembe, majd a levelet felcsavarom. Végül a töltelék másik oldalán a levelet bedugdosom a lyukba. Így készül egy egy töltelék. A fazék aljára a káposzta apróját rakom és erre fektetem szép sorban a töltelékeket, majd betakarom aprókáposztával. Tehetsz a töltelékek közé füstölt húst, füstölt kolbászt is, így még finomabb lesz a végeredmény. Kis lángon lefedve kb. egy órát kell főzni. Kevergetni nem szabad, csak az edényt rázogatni, különben szétmennek a töltelékek. Ha megfőtt az egész, akkor egy vékony rántást teszünk rá. Újra forraljuk és kész. Tejföllel tálaljuk! 

                          Képtalálat a következőre: „töltött káposzta”

Ha a fenti ételek közül bármelyiket vagy mindet elkészíted előre, amikor sok az időd, nagy szívességet teszel magadnak a rohanós hétköznapokra. Nekem ezért van mindig mindegyikből a hűtőben/fagyasztóban. És ha az ünnepek alatt (vagy bármikor) beesik valaki hozzád, akkor villámgyorsan elé tudsz tenni egy kis főtt ételt.

Ha hasznosnak találod a bejegyzést, kérlek oszd meg másokkal is. Köszönöm!

 

 


Elérhetőség

Angyali Háztartás