Csalánnal töltött palacsinta

Végre itt a tavasz! Ilyenkor az ember már vágyik a friss ízekre, el van telve a nehéz, téli ételekkel. Elege van a sok húsból, zsírból stb. Valami könnyűt szeretne enni. És vitamindúsat. És finomat.

Ehhez hoztam nektek egy kicsit talán meglepő, de annál finomabb és könnyen elkészíthető ételt, a csalánnal töltött palacsintát. A csalánnak közismerten rengeteg kiváló hatása van. Nem csak a méregtelenítésben segít, de magas vastartalmával és vitamintartalmával könnyen harcolhatunk a tavaszi fáradtság ellen. Gyenge hajtásokat szedjünk! Húzzunk gumikesztyűt, mert a csalán védekezik ám! Ha nem szeretnénk fájó szúrásokat, akkor nekünk is védeni kell a kezünket! Egyébként készíthetünk ilyenkor a pitypang leveléből salátát. Akik szeretik a kesernyés ízeket, azok imádni fogják. A többieknek pedig csak annyit tudok mondani, hogy ez szintén van olyan egészséges, mint a csalán. Nagyon jó vértisztító. Ha pattanásokkal küszködsz, akkor fogyassz ezekből a növényekből minél többet! Meglátod, gyorsan elmúlnak a pattanásaid! A gyógynövények ereje már ősidőktől ismert. Mi miért hagynánk fel a fogyasztásukkal? Csak meg kell szokni a különleges ízeket!

Hozzávalók: 5-6 db előre megsütött palacsinta (pl. a fagyasztóból), 15-20 dkg friss csalán, egy gerezd fokhagyma, két kanál olíva olaj, só, bors, bazsalikom, 2 dl tejszín, 2 evőkanál tejföl, 5 dkg sajt.

Elkészítési idő: kb. 30 perc  +  a palacsinta sütés, ha nincs készen otthon.

Anyagköltség: kb. 500 Ft.

 

Elkészítés: A palacsintákat előre megsütjük vagy kiolvasztjuk. A csalánt alaposan megmossuk. 

Az olíva olajon megfonnyasztjuk a fokhagymát, 

majd rátesszük a csalánt és együtt pároljuk. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk bazsalikommal (ha van otthon friss, akkor azt használjuk, apróra vágva). Egy korty vizet öntünk alá és fedő alatt pároljuk. Mikor összefonnyadt, akkor meglocsoljuk egy kis tejszínnel és ezzel is összeforraljuk. Ezután begyújtjuk a sütőt, összeturmixoljuk a csalános masszát és a palacsintákat megkenjük vele. 

A palacsintákat négyszögletesre hajtogatjuk és egy kivajazott jénai edénybe rakjuk egymás mellé. Tejszínnel elkevert tejföllel locsoljuk meg a tetejét és a reszelt sajtot is rászórjuk. 

Ezután betoljuk a sütőbe és közepes hőmérsékleten 15-20 percig pirítjuk.

Amíg sül, addig készíthetsz mellé akár köretnek is friss salátát egy jó kis könnyű öntettel!

Nagyon finom (olyan mintha spenóttal készült volna), nagyon egészséges. Próbáljátok ki! Igazi különlegesség!

Jó étvágyat kívánok hozzá!


Elérhetőség

Angyali Háztartás