Kovászos uborka

A nyár egyik remek savanyúsága a kovászos uborka. Jó kovászos uborkát csak nyáron lehet készíteni! Olcsó, nem túl gyors, de nagyon finom. Behűtve önmagában is ehetitek! Szalonnasütéshez, valami finom húsos másodikhoz is kitűnő! Teszteljétek!

Hozzávalók: egy nagy (3-5 literes) tiszta befőttes üveg, 2 csokor kapor, 2-3 kg kovászolni való uborka, kb. 2 evőkanál só, 2 liter langyos víz, 25 dkg kenyér, néhány gerezd fokhagyma és egy pici csípős paprika.

Elkészítési idő: kb. 20 perc+2-3 nap.

Anyagköltség: ha saját kerted van, akkor majdnem 0 Ft, egyébként pedig: kb. 850 Ft.

Elkészítés: Az uborkákat alaposan megmossuk, az üveg aljára tesszük az egyik csokor kaprot. Az uborkák végét levágjuk

és először bemetszük az egyik vége felől (de nem kell végig vágni), 

majd ugyanígy bemetszük a másik vége felől az előző vágásra merőlegesen

és szépen sorban berakjuk az üvegbe őket. Megtisztítjuk a fokhagymákat és ezt is az üvegbe helyezzük a csípős paprikával együtt.

Az uborkák tetejére tesszük a másik csokor kaprot. Közben a vizet meglangyosítjuk, beletesszük a sót, megkóstoljuk (annyira kell sósnak lennie a víznek, amilyenre az uborkát szeretnénk). A sós, langyos vizet beleöntjük az üvegbe. Az egész tetejére helyezzük a kenyeret. Az üveg tetejére egy kistányért teszünk, 

és napos ablakba tesszük az üveget. Itt hagyjuk 2-3 napig érlelődni. Amikor jónak gondoljuk, kiveszünk egy uborkát, megkóstoljuk és ha úgy ítéljük meg, hogy jó, akkor az uborkákat egy másik (zárható) edénybe átrakjuk, a levét pedig rászűrjük, hogy ne menjen bele több kenyér darabka. Mellé tesszük a fokhagymát, paprikát és mehet a hűtőbe.

Tipp: tálaláskor a kistányérra tegyetek néhány darabka apró jeget dísznek!

Jó csemegézést kívánunk Nektek!

 


Elérhetőség

Angyali Háztartás