Diós-lekváros kelt kalács

Egy nagyon finom kalács receptjét akarom megosztani veletek. Nem túl gyakran sütöm, de az ünnepek alkalmából mindig terítékre kerül. Ez nálunk olyan ünnepi kalács. Próbáld ki te is! Lehet, hogy nálatok is bekerül a különleges ünnepi finomságok közé.

Hozzávalók: 1 kg liszt, 1 élesztő, csipet só, 12 dkg vaj megolvasztva, 4 tojás sárgája, 2 kanál cukor, kb. 4 dl tej. A töltelékhez 10 dkg darált, cukrozott dió és szilvalekvár. A tetejét lekenni egy tojás felverve.

Elkészítési idő: kb. 4 óra.

Anyagköltség: kb. 650 Ft.

Ebből a mennyiségből két nagy tepsi fonott kalács lesz.

A lisztet, tojássárgáját, sót, olvasztott vajat egy nagy tálba teszem. A tejet meglangyosítom, és a cukorral összekeverem, az élesztőt felfuttatom benne. Ha az élesztő felfutott, akkor ráöntöm az egészet a lisztre és alaposan összegyúrom, megdagasztom. 

Mikor bedagasztottam, akkor egy konyharuhával letakarom és meleg helyen hagyom megkelni. Kb. egy óra. Mikor duplájára dagadt, 

akkor lisztezett deszkára borítom és hat egyenlő részre osztom.  A részeket egyesével kinyújtom, megkenem lekvárral, megszórom dióval 

  

és feltekerem. Mikor három elkészült belőle, akkor egymás mellé teszem őket és hármas fonással összefonom (mint a fonott kalács). 

Beteszem egy kivajazott, lisztezett tepsibe, megkenem egy felvert tojással, letakarom és hagyom még egy fél órát kelni. Addig megcsinálom a másik három darab tésztával ugyanezt. Azt is beteszem egy kivajazott, lisztezett tepsibe. Megkenem, békén hagyom. Visszatérünk az első tepsihez. Eltelt a fél óra, újra megkenem a tojással, megszórom a maradék cukrozott dióval a tetejét és mehet a sütőbe. Közepes lángon kb. 30-35 perc alatt készre sütjük. A második tepsivel ugyanígy járunk el!

 

                                      

Jó próbálkozást, jó sütögetést kívánok mindenkinek!

                                      

 


Elérhetőség

Angyali Háztartás