Eper szörp és szódavíz
Tegnap befőztük az eperlekvárt és megígértem nektek az eperszörp receptjét. Nem kell főzni, dunsztolni stb. Csak csinálni.
Lássuk hát:
Hozzávalók: kb. 3 kg eper tisztítva, 1 kg cukor, 1-2 citrom leve, egy késhegynyi Na-benzoát.
Elkészítési idő: kb. fél óra+állásidő.
Anyagköltség: kb. 2500 Ft (ha saját epred van, akkor töredéke)
Elkészítés: Az epret megtisztítjuk, alaposan megmossuk (több vízben). Előveszünk egy tiszta fazekat és beleöntjük az epret, majd burgonya nyomóval jól összetörjük. Ráöntjük a cukrot és a citrom levét, alaposan összekeverjük. Lefedve állni hagyjuk 2-3 napot hűvös helyen, de naponta megkeverjük. Nálam a pincében van, de teheted a hűtőbe is.
2-3 nap múlva kislyukú szűrön vagy a paradicsom passzírozón átnyomjuk, leszűrjük egy tiszta edénybe, majd üvegekbe töltjük. Az üvegek tetejére egy mákszemnyi tartósítószert teszünk. Jól lezárjuk és mehet a spájzba.
Az üvegeket előzőleg alaposan kimossuk és kifőzzük. A tisztaság nagyon fontos, mert különben megromolhat a szörp. De sebaj! Ha elegendő a mennyiség, akkor lehet belőle pálinka! :-)
Lehet dúsítani egy kis levendulával vagy citromfűvel, fahéjjal. Variálhatod, ahogy csak akarod! És teheted családi programmá is!
Jó szórakozást kívánok hozzá!