Takarítóeszközök takarítása

Jól takarítani csak tiszta takarítóeszközökkel lehet. Érdemes a takarítóeszközöket időnként kitisztítani, hogy a következő takarítás alkalmával ugyanolyan jó hatásfoka legyen, mint új korában. Ha pedig már valamelyik darab elérett vagy megérett a cserére, ne sajnáld rá a pénzt! Vegyél újat! Hiszen egy alapos, jó takarítás segít megőrizni a család és az otthonod egészségét, ez pedig minden pénzt megér!

Mivel naponta felsöpörjük a konyhát, fürdőszobát és az előszobát, így a partvis napi használatban van. Ezért használat után egy kis kefével szoktam „leseperni” róla a port, hajszálakat, szöszöket, majd felakasztva tárolom, hogy a szálai ne törjenek el.

Seprű, Elsöprő, Háztartási, Tisztítás

Kisseprű: Ugyanúgy takarítom, mint a partvist.

             Seprű, Vissza, Élő, Bejárati Ajtó, Ajtó

Lapát: használat után egy kis kefével le szoktam kefélni róla a port. Ha már koszos (mert pl. valami nedves anyagos söpörtem fel vele és beleragadt), akkor pedig langyos, mosószeres vagy mosogatószeres vízzel leöblítem és hagyom száradni.

felmosó vödör és mop is napi szinten használódik. Ezt persze nem takarítom naponta, de sosem hagyom a felmosó vödörben büdösödni a vízet, hanem amikor felmostam, utána kiöntöm, a vödröt pedig egy nedves ruhával körbetörlöm, majd hagyom megszáradni.

Takarító vödör: A felmosóvödörhöz hasonlóan tisztítom.

Nézzük a mopot. Felmosás után ezt is kiöblítem és nem teszem vissza a vödörbe (ott nem tud száradni, csak büdösödni), hanem a vödör kosarába állítva hagyom, nyáron pedig kint szárítom a teraszon.

Portörlőrongy: ezeket minden egyes alkalommal, használat után kimosom, majd ha megszáradt, ki is vasalom és úgy teszem vissza a takarító szekrényembe. Kár lenne koszosan elrakni, aztán legközelebb meg szétkenjük vele a koszt.

Szivacsok, egyéb tisztító rongyok: használat után szintén alaposan kimosom őket, kiterítem és hagyom megszáradni. Ezeknél meg kell jegyezni, hogy bizonyos munkákra mindig ugyanazt a szivacsot használjuk (durva példa, de ne mossuk le a konyhaasztalt a WC takarító szivaccsal). Célszerű egy feladathoz mindig ugyanolyan színű szivacsot használni (pl. WC takarításhoz mindig a rózsaszínűt, míg a mosdó és a kád takarításához a zöldet használjuk, a konyhában pedig a sárgát. Így nem tudjuk eltéveszteni még véletlenül sem!).

Edények, Közeli Kép, Izolált, Cicoma

Pókhálózó seprű és antisztatikus hatású poroló: Ezeket használat után a teraszon a kezemmel simítom végig, majd a tenyeremhez ütögetve portalanítom.

Porszívó: 2-3 porszívózás után (kosz függő) a porzsákot kiviszem a szemeteshez és egy kiskefével kikefélem belőle a port majd ezután még alaposan meg is rázom. Félévente a porzsákot kimosom, megszárítom, visszateszem. Ilyenkor olyan finom öblítő illatot áraszt a következő porszívózáskor! Egyébként lehet kapni porzsákba való illatosító rudat is, ami kellemes illatot fúj ki porszívózás alkalmával! Nem rossz az sem! Próba? A porszívót kivűl is le kell törölni, mert magához vonzza a port, így én nedves törlőkendővel szoktam letisztítani, még a gégecsövet és a többi csövet+a seprűjét is. Annak az alsó kis plüss részét nedves kézzel szoktam végig húzni, hogy a kis szöszök is lejöjjenek róla.

             Takarítás, Megtisztítása, A Sorrendben A

WC kefe: Ezt hetente-kéthetente beállítom egy kis vödörbe (csak ehhez használom), amit feltöltöttem fertőtlenítőszeres vízzel. Időnként pedig újat veszek, régi kukába megy!

használt fogkefét pedig mindig gyűjtöm. Ezzel a nehezen hozzáférhető helyekre szoktam benyúlni (pl. WC háta mőgé). Használat után eldobom őket, nem tisztítom ki. Ezáltal kaptak még egy esélyt, amit hasznosan teljesítettek :-)

Ha nektek is vannak jó ötleteitek, kérlek osszátok meg a többiekkel itt. Hadd tanuljunk egymástól!

 


Elérhetőség

Angyali Háztartás