Levendula

 

levendula az egyik legfinomabb illatú gyógynövényünk és talán az egyik legismertebb is. Mindenki ismeri kiváló molyűző hatását, de kevesen tudják mi mindenre jó még.

Hát lássuk, mit kezdhetünk még vele!

-          áztathatjuk almaecetbe, így kiváló salátaöntet alapanyagot kapunk

-          az olaja kitűnő idegnyugtató, feszültségoldó hatású

-          megfázás esetén inhalálásra használhatjuk

-          a bőr gyulladásos betegségeit csökkenti, a napégést enyhíti

-          immunrendszer erősítő hatású

-          teája csökkenti a puffadást

-          olaja segíti a kisebb sebek gyógyulását

-          álmatlanság esetén is segít. Olaját csöppentsük a párnánkra vagy varrjunk kispárnát, amibe szárított levendulát teszünk!

-          kitűnő bőrápoló szer

Újabban vagy újra (?) a konyha is felfedezte magának a levendulát. Lehet belőle készíteni szörpöt, lekvárt, olajat, fagylaltot, ízesíthetünk vele különféle süteményeket, gyümölcssalátát, csokoládét.

A háztartásban is használhatjuk még a moly űzésen kívül másra is. Pl. varrhatunk belőle illatzacskót ajándékba, összefonva lehet belőle potpouri vagy valami száraz asztaldísz (illatos) vagy koszorú az ajtóra, házi készítésű szappan stb.

A levendula magról nagyon nehezen vagy egyáltalán nem kel ki, érdemes egy jó állapotú cserepes példányt vásárolni. Ha jól érzi magát, akkor szépen szaporodik. Mivel a levendula mediterrán növény, így jól tűri a meleget és a szárazságot. A nálunk kapható fajták már télállóak, így nagyon sok tennivaló nincs vele. Nem túl igényes növény, érdemes egy cseréppel tartani belőle. 

De ha mást nem, akkor szerezzetek legalább egy kis csokor levendulát. Tegyétek a nappali közepére és hagy illatozzon kedvetekre. Élvezzétek a társaságát!

 


Elérhetőség

Angyali Háztartás