Halak - kisokos

A hal ősidőktől kezdve az egyik legfontosabb fehérjeforrásunk. A hal gazdagon tartalmaz telítetlen zsírsavakat, köztük omega3 zsírsavat. A gyakori halfogyasztás nagyban javítja az agyműködést, csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, meggátolja a trombózis kialakulását, csökkenti a vérnyomást. A halban gazdag étrend energiával látja el a szervezetet, ezáltal megszűntethető a kimerültség, növelhető a mentális és fizikai teljesítmény. Meggátolja a reumás ízületi gyulladás kialakulását, erősíti az immunrendszert. A halfélék szelént tartalmaznak, ami rákmegelőző hatású. Növeli a szerotonin szintet, ami távol tartja a depressziót.

Érdemes hetente legalább egyszer halat fogyasztani. A kutatások azt is kimutatták, hogy ha egynél több alkalommal eszünk halat, jótékony hatásai nem nőnek ezzel arányosan. Tehát hetente egyszer elégnek mondható.

Hogyan válasszunk friss halat?

A hal biztosan friss, ha a szemünk láttára fogták ki a medencéből.

Vizsgáljuk meg alaposan a halat! Ha a szeme tükrös, kopoltyúja alatt élénk piros, bőre rugalmas, akkor a hal friss. 

Azonban ha a szeme zavaros, a kopoltyú alatti rész csak halvány rózsaszín, bőre nyálkás, akkor nem érdemes kockáztatni, nem friss, ne vegyük meg. 

A folyóból, patakból kifogott hal húsa soványabb, mint a tavi vagy mesterséges medencében nevelt halé, ami zsírosabb.

Ha mélyhűtött halat vásárolunk, akkor csak olyan csomagot vegyünk meg, amelyben nincsenek jégdarabok, mert az már egyszer felolvadt, újrafagyasztották.

Mit is készíthetünk halból? Rengeteg mindent!

A legnépszerűbbek: halászlé, rántott hal, rác ponty, grillezett hal, paprikás hal, füstölt hal.

Iktassatok be hetente egy halnapot :-)

Lazac, Tál, Élelmiszer, Étkezés, Hal

 


Elérhetőség

Angyali Háztartás