Szobanövények átültetése

Tavasz közeledtével minden évben átültetem a szobanövényeimet, hogy azután gyönyörű küllemével még sokáig díszítse a rábízott helyiséget.  Ilyenkorra sokuk már kinövi az eredeti cserepét, így vagy szétszedem a töveket és elosztogatom egy részüket, vagy pedig a szétültetett egyedeket a lakás különböző pontjain helyezem el, aztán hagyom őket növekedni. Van olyan növényem is, ami sajnos elpusztul (talán már öreg vagy lehet, hogy beteg, esetleg olyan, amelyik csak egy évet bír ki), ezeknek a helyére teszem a szaporulatot, hogy pótoljam a lyukakat.

                                              

Az átültetéshez szükségünk van egy picit nagyobb cserépre (ha csak átültetni akarunk, nem pedig töveket szétszedni). A cserép átmérője maximum két centiméterrel legyen nagyobb, mint az eredeti. Az alja legyen lyukas, hogy a felesleges víz el tudjon folyni. Tegyél alá egy kis tányért vagy alátétet. Szükség van még virágföldre. A nagyobb kiszerelés jobban megéri, de ha nincs autód vagy segítséged, aki hazacipelje, akkor maradj a kisebb csomagolásnál! A virágföldeknek óriási választéka van, ha akarsz, böngészhetsz közöttük. Én mindig általános virágföldet veszek, azok szinte minden szobanövényhez megfelelnek. A speciális gondozást igénylő növényekhez (pl. orchidea) persze speciális földet használjunk. Erről a növény vásárlásakor érdeklődhetsz az eladótól. Azért elmondható, hogy általában a sima virágföld megfelelő.

      

Terítsünk az asztalra egy rossz újságpapírt és ezen dolgozzunk! Utána kevesebbet kell takarítani. Az új cserép alá tegyünk egy tányért vagy alátétet és tegyünk a cserépbe egy-két marék földet. A növényt fogjuk meg a tövénél és óvatosan húzzuk ki a cserépből. Ha szükséges, a régi földet óvatosan ütögessük le róla, a felesleges kis hajszálgyökereket nyugodtan letéphetjük (azért ne tegyük teljesen kopasszá a növényt, mert akkor esélyes, hogy kipusztul). A száraz leveleket is szedjük le! A növényt állítsuk az új cserépbe és egy kis lapáttal óvatosan pakoljuk rá a földet, amíg el nem érjük a cserép kétharmad részét. Ekkorra már általában nem dől el a növény. Két kézzel nyomkodjuk le a földet, majd tegyünk még rá, míg el nem érjük a cserép szélétől számított 1 cm magasságot és újra nyomkodjuk meg.

Ha ezzel végeztünk, akkor nedves ruhával töröljük körbe a cserepet, hogy a sarat, földet eltávolítsuk róla. Ezután alaposan locsoljuk meg a növényünket és már mehet is a helyére.

Ha a levele poros lenne, akkor egy puha, száraz ronggyal töröljük le róla vagy tollseprűvel „cirógassuk” meg! Meglátjátok, meghálálják a kedves gondoskodást!

Kellemes időtöltést kívánok Nektek, szeretettel!

                                           

 


Elérhetőség

Angyali Háztartás