TEJ! Mi az?

TEJ

Nézzünk egy-két apró lépést, melyet azért jó, ha tudunk. Később erre már csak utalni fogok, nem fogom újra leírni, de te bármikor visszalapozhatsz ide!

Ma a tejjel kell foglalkoznunk:

tejet vásárlás után, de fogyasztás előtt célszerű felforralni. Itt most a rendes tejről beszélek. A tejforraló fazekat (ezt csak a tej felforralására használjuk. Ne főzzünk benne semmi mást!) öblítsük ki hideg vízzel majd öntsük bele a tejet. Nagy lángon forraljuk, mert a kicsi lángon esélyes, hogy összemegy. Figyelni kell, mert hamar kifuthat. Akkor jó, ha a teteje megbőrösödik és elkezd felfelé jönni. Na, akkor gyorsan zárjuk el a lángot alatta. Ha kifutott a tej, akkor takaríthatjuk a tűzhelyet! Lehet kapni kopogó nevű fémlapot a háztartási boltokban. Ha ezt a tejbe tesszük, akkor forrás közben kopogó hangot hallat, mely jelzi, hogy ideje kikapcsolni a gázt. Ha villanytűzhelyünk van, akkor nem elég kikapcsolni, célszerű le is venni a tűzhelyről, mert az még sokáig forró marad.

Kakaó: Egy személyre 2 dl tej, 2 kiskanál kakaópor, 4 kiskanál cukor. A kakaóport és a cukrot egy pohárban összekeverjük és egy kis tejjel felkeverjük, hogy krémes legyen. Közben a tejet feltesszük forralni. Amikor felforrt, akkor hozzáöntjük a kakaós masszát és együtt is főzzük, közben kevergetjük. Érdemes többet készíteni egyszerre, hűtőben napokig eláll.

Forró Csokoládé, Forró, Csokoládé, Kávé

Karamellás tej: Egy púpos evőkanál cukrot egy serpenyőbe teszünk és kevergetve addig hevítjük, míg világosbarna nem lesz. Felöntjük egy bögre forró tejjel. Addig forraljuk együtt, míg  a karamell el nem olvad benne. Ízlés szerint még tehetünk bele cukrot.

Tejbegríz: A tejet (személyenként 2 dl) feltesszük főni. Egy csipet sót teszünk bele (a só jobban kihozza az édes ételek ízét). Ha felforrt a tej, akkor egy deci tejhez egy púpos kiskanál búzadarát teszünk, közben folyamatosan kevergetjük egy fakanállal, nehogy csomós legyen, nehogy leégjen. Addig kevergetjük, míg be nem sűrűsödik, míg a gríz meg nem üvegesedik. Végül egy kis cukrot keverünk bele. Forrón tányérokba tesszük és megszórjuk cukrozott kakaóporral vagy fahéjas porcukorral. Van ahol egy csipet vajat dobnak a tetejére és úgy szórják meg.

Tejberizs: A rizst (személyenként 5 dkg. Ez esetleg kezdőknek kevésnek tűnhet, de a rizs főzés közben megdagad) megpucoljuk, alaposan megmossuk, majd annyi vízben tesszük fel főni, ami éppen ellepi. Itt is kell egy csipet só. Felforraljuk, majd 5 dkg rizshez egy deka vajat is teszünk bele. Kis lángon főzzük, nehogy leégjen. Addig főzzük, amíg a rizs a vizet fel nem szívja. Megkevergetjük és felöntjük annyi tejjel, hogy bőven ellepje. Kevergetjük, és kis lángon főzzük. Addig főzzük, míg a rizs meg nem puhul. Ha a tej elfőne és a rizs még nem puha, akkor még egy kis tejet öntünk hozzá. Mikor elkészült egy kis cukorral ízesítjük. Tálaljuk, kakaópor, fahéj itt is jöhet rá. A későbbiekben ebből készíthetünk rizsfelfújtat is. 

Ha tetszik amit olvastál oszd meg mással is. Ha most felíratkozol hírlevelünkre, akkor megajándékozunk egy receptgyűjteménnyel, mely a 10 leggyorsabban és leginkább maceramentesen elkészíthető ételt tartalmazza a rohanó hétköznapokra!

Facebook: Angyali Háztartás