Olajok 1.

    Eszik, Élelmiszer, Ecet, Olaj, Zöldség

 

Hétről hétre szépen sorra vesszük az alapvető élelmiszereket, amiknek minden spájzban, kamrában vagy konyhában lennie kell, hiszen alapvető. Mai bejegyzésemmel elérkeztem az olajokhoz. Mint ahogy kenyérből és lisztből, olajokból is rengeteg féle létezik.

Először is nézzük meg, hogy miért érdemes olajat fogyasztani.

Mert sok benne a vitamin, az ásványi anyag és segítséget nyújt abban, hogy a zsírban oldódó vitaminok megfelelően hasznosuljanak a szervezetünkben. Az olajokban található antioxidánsok segítik a szervezet regenerálódását. Növelik a szellemi és fizikai teljesítőképességet. Gyulladáscsökkentő hatása is ismert. Bizonyos olajak védik a szív egészségét. Mindemellett emésztést javító hatása is van. Vannak olyan olajak is, amiket kimondottan nőknek ajánlanak csontritkulás megelőzésére, kezelésére. Ilyen pl. a mákolaj. Ezeken túlmenően még sok egyéb jótékony hatása is van. Mindenképpen érdemes őket fogyasztani. Tudni kell, hogy a gyógyszeripar és a szépségipar is egyaránt szívesen használja a különböző olajokat, felismerve hasznosságukat.

És most lássuk, hogyan is készülnek az olajak!

-          Hideg sajtolással

-          Meleg sajtolással

-          Kioldással

 A technológiával senkit sem szeretnék untatni. Egy a lényege a dolognak, hogy a legegészségesebb olajat hideg sajtolással nyerik. Ebben az esetben sem vegyszer, sem hő nem éri az olajat, így ezt lehet leginkább ajánlani az egészséges táplálkozás híveinek.

Ha érdekelnek a finomított (kioldással készült), hétköznapi étolajok részletes gyártása, akkor olvassátok el Tóth Gábor cikkét. (https://www.tudomanyeseletmod.hu/olaj-margarin-vagy-kokuszzsir-mivel-fozzek-ii-resz/)

Lássuk a legismertebb olajakat!

Az egyik legismertebb és legelterjedtebb olaj a finomított napraforgó olaj. Minden háztartásban ebben sütik a rántott húst, lángost, fánkot. Ezt használják a rántások készítéséhez, pörkölt alá stb.

Napraforgó, Napraforgó Olaj, Olaj

hidegen sajtolt napraforgó olaj nem alkalmas magas hő elviselésére, ezért sütésre nem jó. Utólag kell belekeverni az ételbe és úgy fogyasztani. Élettani hatása jó.

repceolaj a napraforgóolajtól kicsit eltérő színű, felhasználása megegyezik a napraforgó olajéval.

Az olíva olaj a mediterrán konyha egyik legismertebb olaja. Az olajfa terméséből készül. Tárolnisötét üvegben, hűvös, fénytől védett helyen kell! Az olajok szabadsav tartalma és az előírt érzékszervi követelmények határozzák meg a milyenségét. Ez alapján sorolják be őket a következők szerint:

Olaj, Ínyenc, Szakács, Olívaolaj

- extra szűz olíva olaj: a legjobb minőségű, legfinomabb olaj. Sütésre nem alkalmas, mert nem viseli jól a magas hőmérsékletet.

szűz olíva olaj: közvetlen fogyasztásra alkalmas olaj. Sütésre szintén nem alkalmas.

- Közönséges szűz olíva olaj: közvetlen fogyasztásra alkalmas olaj. Sütésre szintén nem alkalmas.

- Közvetlen fogyasztásra nem alkalmas szűz olíva olaj vagy lámpaolaj

Ezeken kívül az olíva olajoknak többféle besorolása is van, ezek csak a legismertebbek.

tökmagolaj saláták, levesek remek kiegészítője lehet. A gyógyszeripari nagy mennyiségben használja. A férfiaknak nagyon ajánlott napi egy kanállal fogyasztani, mert nagyban hozzájárul a prosztata problémák megoldódásához, elkerüléséhez. Kiváló immunerősítő szer! Tárolásnálfigyelni kell, hogy sötét, hűvös helyen tartsuk!

mákolaj (enyhe hashajtó hatású) nagyszerűen használható a csontritkulás megelőzésében. Magas a foszfor, magnézium és kalcium tartalma.

dióolaj magas E-vitamin tartalmának köszönhetően remek bőrápoló szer (kívül-belül), száraz, viszkető bőrre ajánlott. Ha pedig a főzésben akarod használni, nagyszerű és különleges ízt ad az ételeknek.

lenolaj az egyik legegészségesebb olaj, magas, háromszorosan telített linolsav tartalmának köszönhetően. Hamar megavasodik, ezért nem érdemes nagy mennyiségben vásárolni.

mogyoró olaj nagyon jól tűri a magas hőmérsékletet, így sütéshez is tökéletes.

Az ázsiai konyha egyik legismertebb alapanyaga a szezámolaj, mely pirított szezámmagból készül. Magas a kalcium tartalma, de vitaminokban és ásványi anyagokban is bővelkedik a hidegen sajtolt változata. Természetesen antioxidánsban és fehérjében gazdag. Jól tűri a magas hőmérsékletet, így sütéshez is gyakran használják.

szőlőmag olaj antioxidáns hatású, linolsavban és telítetlen zsírsavakban gazdag. E-vitamin tartalma igen magas. Erősíti az érfalat. Szívbarát. Nőknél enyhíti a változó kor tüneteit! Gyulladásgátló hatású, védi a szemet és megelőzi a szürkehályog kialakulását. A szépségipar is felfedezte magának, mint remek bőrápoló szert, de nagyszerűen erősíti a hajhagymákat is.

A fentieken kívül még elterjedtek a különféle csírákból készült olajak (pl. kukoricacsíraolaj, búzacsíraolaj) vagy a pálmaolaj, kókuszzsír, illetve a gyógynövényekből készült illóolajakat is meg kell említenünk. Ezek nem mindegyike ehető, de az egészségünkre mindenképpen jó hatással vannak.

Alapvető, Olajok, Palack, Aromaterápia

Aztán használhatjuk még az olajat ízesített olajok készítésére is! (Szép üvegben őzni szerető barátnak, barátnőnek remek ajándék lehet). Tehetünk bele fokhagymát, chilit, borsot és babérlevelet, különféle zöldfűszereket, stb. Itt is csak a fantáziánk szabhat határt! 

Olaj, Olívaolaj, Chili, Fokhagyma      Csendélet, Olaj, Paradicsom, Élelmiszer

Véleményem szerint érdemes minél többféle olajjal gazdagítani étkezésünket, hiszen mindnek egyedi íze és más-más jótékony hatása van szervezetünkre. Nem kell egyszerre beszerezni őket, hiszen az egy óriási beruházás. De alkalomadtán kipróbálni egy-egy új olajféleséget, ezzel királyi ízélményekkel kedveskedhetünk magunknak és a családnak is.

Jó kísérletezést kívánok Mindnyájatoknak szeretettel! :-)