Milyen a jó liszt?

Liszt, Szerves Kanál, Élelmiszer

A héten már írtunk a kenyér történetéről és megnéztük a legismertebb kenyereket, hogyan, miből készülnek.

Most ezek legfőbb összetevőjét, a lisztet vizsgáljuk meg.

A liszteket többféle szempont szerint csoportosíthatjuk.

1.       Miből készült: búza, rozs, kukorica, zab, burgonya stb.

2.       Az őrlemény finomsága alapján (sima liszt, rétes liszt)

3.       hamutartalom alapján

 

A legismertebb a búzaliszt. Amint a neve is mutatja búzából készül őrléssel. A búzaliszt nagyon fontos élelmiszerünk, hiszen rengeteg mindenre használjuk (pl. rántás, habarás, sütemények, kenyér stb.). a búzaliszt jelölése B.  Az őrlemény hamutartalmát az utána következő szám mutatja, egyben azt is, hogy mennyire tiszta a liszt (mennyi héj rész maradt benne, mennyi a korpatartalma).

A BL51, BL 55 liszt (nullás liszt, sima liszt) a legnagyobb tisztaságú liszt. Ebben a fajtában van a legkevesebb korpa. Ebből készítjük  a rántást, habarást, süteményeket, palacsintát, kelt tésztákat. (Általában ezek a legolcsóbb lisztfajták, 90-160 Ft között, persze bolt függő).

                              

 A BF50, BFF55 a rétesliszt vagy fogós liszt. Tapintásra is érezhető a nagyobb szemcseméret és a színe is sárgásabb. Magasabb a sikér tartalma, így ez a fajta liszt alkalmas pogácsához, piskótához, réteshez, gyúrt tésztához, nokedlihez. (Ez már egy licsit drágább, de még ez is 200 Ft alatt van)

BL80, BL112, BL160 a kenyérliszt. Magasabb a korpatartalma, színe sötétebb. Ebből készül a legfinomabb kenyér és egyéb kelt tészták.

A BL200 a teljeskiőrlésű liszt. Ez tartalmazza a búza magját, héját és a csírát is. Mivel ebben minden benne van, ezért élelmezési szempontból ennek a legkedvezőbb az élettani hatása. Célszerű más lisztekkel keverve használni.

Tönkölybúzaliszt. A sima búzánál sokkal magasabb a  fehérjetartalma, melyek az emberi szervezet számára jobban hasznosíthatóak. Nagyon magas az ásványianyag tartalma, az aminosav tartalma és a vitamin tartalma is. (Ebből egy kg kb 400 Ft, kistermelőnél veszem, bio)

A durum sima liszt durum búzából készül, mely a mediterrán vidékek jellemzője. Magas a fehérjetartalma, ezért kítűnő tészták készítéséhez.

A graham liszt szemcsemérete nagyobb, mint a teljeskiőrlésű liszté. Jobb a tápértéke, mert nagyobb mennyiségben található benne vitamin, ásványianyag és rost.

A kukoricaliszt gluténmentes. Kiváló mártások, krémlevesek sűrítéséhez, nokedli készítéshez, de ha 1-2 evőkanállal teszel a panírozáskor a liszthez, akkor az elkészült rántott hús vagy hal vagy zöldség ropogósabb lesz.

Ejtsünk még egy szót a liszt tárolásáról: A liszt tárolásánál nagyon fontos, hogy tiszta, szellős helyre tegyük. Sütemények készítésénél érdemes átszitálni, hogy semmi olyan ne kerüljön bele a sütibe, ami nem odavaló. Ha megmolyosodik vagy bogár megy bele, jobb ha mielőbb kidobod, mert ezek a többi élelmiszerbe is belemennek (kedvencük a száraztészta és a magok pl. bab, rizs, lencse) aztán mehet minden a kukába :-(

Visszatérve, ezek a legjáratosabb lisztek. De ezeken kívül is létezik még nagyon sokféle. Úgyhogy ha találtok valamilyen érdekes lisztfajtát, nyugodtan kisérletezzetek vele. A konyhai kísérletezgetés nagyon jó mulatság és sosem lehet tudni! Még valami jó is kisülhet belőle! :-)