Hogyan tartsuk tisztán edényeinket? Mosogatás, de nem fúj!

A tiszta és egészséges otthon egyik alappillére a tiszta konyha. A tisztaság a konyhában fokozottan fontos, hiszen itt készülnek ételeink és egyáltalán nem mindegy, hogy ezek az ételek az egészségünket szolgálják, vagy épp ellenkezőleg, a lustaság vagy figyelmetlenség miatt beteggé tesznek.

Vegyük sorra a legfontosabbakat. Először is a mosogatás az egyik legfontosabb dolog a konyha tisztántartása szempontjából. Soha ne hagyjuk a koszos edényt a mosogatóban, mindig mossuk el és ha lehet törölgessük el, rakjuk a helyére. Azután olyan a konyha, mintha nagy rend lenne benne. Jó érzés, semmi sincs elől.

A mosogatást is lehet többféle képpen csinálni:

1.       Hagyományos mosogatás (nekem ez vált be a legjobban. Szerintem ez a legtakarékosabb és a leghatékonyabb is.): Bedugom a mosogatót és jó meleg vizet engedek bele, majd mosogatószert is teszek bele, elkeverem a kezemmel. Először az üvegpoharakat mosom el, azután az evőeszközöket, majd a tányérokat, végül pedig a fazekakat, serpenyőket. Kihúzom a dugót, mosogatószeres szivaccsal kimosom a mosogatót (a zsíros edények után).  Megint bedugom a mosogatót, megint engedek bele meleg vizet és a fenti sorrendben elöblítem az edényeket, majd a szárítóra teszem. Ha lecsöpögött nagyjából, akkor eltörölgetek és elpakolok mindent a helyére. Nekem ez egyfajta kikapcsolódás is, mert míg a kezem automatikusan dolgozik, addig az agyam már máshol jár, ezekre a feladatokra nem kell nagyon koncentrálni. Ha kész vagy, húzd ki a dugót és egy kendővel töröld át a mosogatót, hogy szép fényes legyen.

Hetente egyszer a mosogatót sem árt kifertőtleníteni. Én ezt úgy szoktam csinálni, hogy:

-          domestost teszek a szivacsra, áttörlöm a mosogatót vele, várok 10 percet és körbemosom

-          vagy szódabikarbónával körbesúrolom, majd a szivacsra ecetet  öntök, ezzel is körbetörlöm, várok egy pár percet majd meleg vízzel leöblítem  és szárazra törlöm, hogy ne legyen vízfoltos.

 

                

                   ELŐTTE!                                           UTÁNA!

A törölgetésnél még nagyon fontos, hogy a törlőruha mindig tiszta legyen, mert egy koszos, zsíros törlővel való törölgetés után képzelhetitek, hogy fog kinézni az edény. Az üvegpoharakat pedig lehetőség szerint damaszt törlővel célszerű eltörölni, mert az nem hagy szöszt a poharakon.

2.       Folyóvizes mosogatás (szerintem ez nagyon pazarló módszer): mosogatószert teszek a vizes szivacsra és azzal mosom el az edényeket, majd leöblítem, és egyből tehetem a szárítóra. Utána jöhet a törölgetés (opcionális).

3.       Mosogatógép (szerintem egy kis háztartásban nem éri meg, mert az edényt akkor is le kell öblíteni folyóvízben és akkor már el is moshatod, nem?). Szóval edényeket leöblítjük folyóvízben (hogy ne a kajamaradék úszkáljon a gépben, majd bepakoljuk az előírásnak megfelelően a gépbe, betesszük a tablettát, becsukjuk az ajtaját, bekapcsoljuk és mehet is a program. Egyetlen előnye, hogy rengeteg időt lehet vele megspórolni, de ennyi.