Menütervezés+bevásárlás

2015.09.16 12:04


Ma a menüt és a bevásárlást tervezzük meg.

Első lépcsőben azt javaslom, hogy fogd a papírod és a ceruzád és járd végig a lakásod minden olyan zugát, ahol élelmiszer rejtőzhet (hűtő, fagyasztó, spájz, konyhaszekrény stb.).
Ezt a listát egyszer kell megcsinálni, utána már csak aktualizálni kell. Nekem ez a lista a hűtőn van, de te megcsinálhatod a számítógépedben is. Én szeretem, ha szem előtt van.
Ami elfogy menet közben azt lehúzom róla, a vásárolt tételeket meg felvezetem rá. Ha már nagyon sok rajta a firka és majdnem átláthatatlan, akkor egy csendes, nyugodt délutánon átvezetem egy tiszta lapra.
Miután felmérted a készleteidet válassz egy nyugodt időszakot. Gondold át, hogy mit tudsz kihozni a meglévő alapanyagokból. Egy hétre előre tervezz!
Nekem a péntek délutánok szoktak ilyen békés időszakok lenni.
A tervezésnél vedd figyelembe, hogy milyen étkezések vannak otthon és hány emberről kell gondoskodnod. Ha pl. a munkahelyeden ebédelsz, akkor csak a reggelit (tízórait), uzsonnát és vacsorát tervezd meg + a nassolni valót.
(Nekem nagyon sokat segít, hogy készítettem egy olyan táblázatot, amibe először is beleírtam a kedvenc ételeimet, azután azokat amik még eszembe jutottak és folyamatosan bővítem, amikor kipróbálok valami újat és ízlik azt is felírom.)
Amikor ezzel elkészültél, akkor már a nehezén túl is vagy.
Most fogd a menütáblázatodat és gondold át, hogy mit kell még venni a boltban (ami nincs otthon, de kell a menüdhöz).
Ez alapján készíts egy bevásárló listát. A listára azt is írd fel, hogy miből mennyit kell venni. A pénzed ne az élelmiszerben álljon, mert nem kamatozik!
Teljesen fölösleges csak azért sokat venni valamiből mert most akciós. Utána meg kényszerből eszed meg, hogy nem kelljen kidobni, mert holnap lejár a szavatossága.
Vagy ami még rosszabb, eldobod!
Ha esetleg van időd és kedved böngészni az akciós újságokat, akkor megnézheted azt is, hogy a listán szereplő holmikból van-e valahol valami akcióban.
De kiindulhatsz abból is, hogy mi lesz akcióban és ahhoz alakítod a menüt.
Így is, úgy is időt és pénzt tudsz megspórolni. És mindkettő remek dolog.
Az így megspórolt pénzt arra költheted amire akarod. Vagy el is teheted, gyűjtheted egy nagyobb célra.

Nagyon jó tervezgetést kívánok Nektek! Elő a kreativitással bátran!

Mellékelek Nektek egy menütervezést segítő táblázatot. 

Házi feladat: Töltsd ki a táblázatot a saját ízlésednek megfelelően :-)

menütervező segédlet.docx (183220)