Spájz takarítás

 

Időnként elkerülhetetlen, hogy az ember rendet vágjon egy olyan kis helyen, mint a spájz. A spájz nagyon fontos szereplője a konyhai sütésnek-főzésnek, hiszen itt tároljuk az alapanyagok nagyobbik részét. Mégis sokszor elhanyagoljuk, nincs olyan nagyon szem előtt, a vendégeket sem ott fogadjuk és valahogy kimarad a takarítási sorrendből. Persze azért időnként leszedjük a pókhálót, letörölünk egy-egy polcot, de az igazi, rendes, alapos takarítás mindig tolódik. Legjobb összekötni az évente esedékes tisztító meszeléssel, amikor mindent (még az utolsó szöget is) kipakolunk a spájzból, letörölgetünk, felleltározunk és egy alapos takarítás után visszateszünk. Most a befőzési, raktározási szezon kellős közepén járunk, de még most sem késő nekifogni. Egy napot kell rászánni! Meglátod, utána sokkal jobban eső érzés keresgélni a lekvárok, befőttek között.

Lássuk a feladatot lépésről lépésre:

1.       Pakolj ki mindent, de tényleg mindent! Aminek lejárt a szavatossága, megromlott, megpenészedett stb. dobd ki.

2.       Szedd le a pókhálókat, száraz ronggyal töröld le a falakat (portalanítsd őket).

3.        Ha tudod, szedd ki a polcokat is, ezzel nagyban megkönnyíted a festést.

4.       Ha nem tudod kiszedni a polcokat, akkor takard le őket, akár újságpapírral is vagy fóliával.

5.       Meszeld ki a helyiséget. Ha van segítséged, akkor közösen gyorsabban haladtok a munkával. Nem kell ehhez a feladathoz festőt hívni. Ha itt csíkos lesz a fal, hidd el, senkit sem fog érdekelni. Egy a lényeg, hogy tiszta legyen.

6.       Mikor ezzel megvagy, akkor leszedheted a polcról a takarást, töröld át a polcot tiszta, vizes ruhával és pakolhatsz vissza.

7.       Törölgesd le a befőttek tetejét. Szelektálj szét mindent. Írd fel mid van. A következő menütervezésnél még jól jöhet a friss infó.

Menütervezés+bevásárlás

Spájz(olás)

Ünnepi hűtőtakarítás :-)

  

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek oszd meg másokkal is! Köszönöm!