Mosógép vagy teknő?

Én nagyon boldog voltam, amikor meg tudtam venni életem első automata mosógépét. Persze előtte teknőm sem volt :-)

Washday, Mosoda, Mosóteknő, Évjárat

Előtte kipróbáltam a hagyományos kézi mosást, amit egyébként élveztem is, de borzasztó időigényes kézközt szépen kimosni a ruháimat. Hát még a nagyobb darabok! Azok kicsavargatásához erőre is nagy szükség van! Azért idővel meg tudtam venni az első mosógépet és nagyon értékeltem, hogy megkönnyíti az életemet. És persze nagyon örültem neki. A fentiek miatt (meg persze azért is, mert csak egy sima átlag fizetésből élek) úgy döntöttem, hogy amennyire tőlem telik, megkímélem az életét, azaz meghosszabbítom amennyire csak lehetséges. Mindent elkövettem vele, amit csak tudtam, és valóban. Legalább 10 évig szolgált, ami az én véleményem szerint a mai világban csodálatos.

Most már a második mosógépemmel dolgozunk együtt. Ez is meg van hat éve, és még semmi baja sincsen.

Az élettartam meghosszabbítási praktikáim pedig végtelenül egyszerűek és nagyon olcsóak!

1.       Mosás után, amikor kiveszem a ruhákat a gépből, akkor egy tiszta ronggyal szárazra törlöm a mosódobot meg a belsejét és nyitva hagyom az ajtaját is, hagy száradjon, ne penészedjen bele a víz.

2.       Havonta egyszer veszek 2 liter 20%-os ecetet. Ezt beleöntöm a dobba és elindítok egy 90 fokos programot centrifugálás nélkül. A vizet ilyenkor nem nyitom rá, hogy ne hígítsa és arra is odafigyelek, hogy ne szivattyúzza ki az ecetet. Mikor elkezd szivattyúzni, akkor kikapcsolom a gépet és a programkapcsolót egy picit arrébb állítom. Így ott folytatja a programot, mintha szivattyúzott volna. A végén hagyom hogy kiszivattyúzza az ecetet, de átmosni a gépet felesleges. Az ecetszag nem marad a gépben és a ruhák sem lesznek ecetszagúak. Viszont ezt az ecetes melegvizet fel szoktam fogni egy kislavórban és ezzel még ki lehet takarítani a kádat vagy a mosdót, esetleg a WC-t (így spórolhatunk is). Persze ilyenkor a lakásban egy kicsit ecetszag van, de ez szellőztetéssel könynen orvosolható!

3.       Sose felejtsd el elzárni a csapot, ha nem mosol. Én sajnos elfelejtettem és mivel ez a műanyag-gumi cső egy idő után elérik, így egyik éjjel arra ébredtem, hogy ömlött a víz a fürdőszobában. Azóta mindig elzárom!

4.       Havonta, kéthavonta (ahogy időm engedi) ki szoktam takarítani a mosószer adagolót. Bár, amióta mosókapszulát használok, azóta nem kell. Ha mosóport használsz, akkor viszont nagyon ügyelni kell arra, hogy az adagoló mindig tiszta legyen, mert ha eldugul a mosóportól, akkor nem tud hatékonyan mosni, a ruha csak vizes lesz, de tiszta nem. Könnyen bele is penészedhet, és az sem jó semmire.

Szóval, ha a fenti praktikákat betartod, akkor lesz egy gyönyörű mosógéped, amelyik hosszú évekig kiszolgál, akkor is ha nem került egy vagyonba.

Nektek milyen praktikáitok vannak, amiket szívesen megosztanátok velünk? Várjuk a hozzászólásokat!

 

                           Mosógép, Háztartási Gépek

Ha hasznosnak találtad a bejegyzést, kérlek oszd meg másokkal is! Ha ezen a héten iratkozol fel hírlevelünkre, akkor részt veszel nyereménysorsolásunkon, melyet vasárnap tartunk, és amelyenNagy Réka: Ökoanyu című könyvét sorsoljuk ki. Ez a remek kiadvány még sokat segíthet neked a környezettudatosabb háztartás vezetésében :-)

Ha érdekel a játék, ne habozz feliratkozni hírlevelünkre, így mindig időben értesülhetsz a legfrissebbekről.