Mi volt előbb? A tyúk vagy a tojás?

 

                                                      

 

Egyik fő táplálékunk a tojás. Mint azt a tejnél is, itt is el akarom mondani, hogy tojás és tojás között is óriási különbség van, ami nagyban befolyásolja használati értékét.
Mint mindig, most is hangsúlyozni szeretném, hogy a lehetőségeinkhez mérten a lehető legjobb minőségű élelmiszert vegyük meg és ez a tojásra is nagyon érvényes.
Nem feltétlenül a legdrágább a legjobb minőségű. Ha tehetjük háztól vegyünk tojást, megbízható helyről. Ez a legfinomabb. Próbáljátok ki!
Készítsetek lágytojást házi tojásból és bolti tucat tojásból. Kóstoljátok meg mindkettőt! A csirkegyári tojásnak nincs semmilyen íze. Na, de a házi tojás. Isteni! Azelőtt nem is gondoltam volna, hogy ilyen óriási különbséget lehet találni a kétféle "gyártmány" között.
Most térjünk vissza a lényegre. Vegyük sorra a dolgokat.
Nézzük hogyan is kell tárolni helyesen a tojást.

Első lépésként amint a tojás vásárlásból hazaérsz, a tojásokat alaposan mosd meg. Én ezt a mosogatóban szoktam elvégezni, de erre a célra nem a mosogató szivacsot használom, hanem külön van egy tojásmosó szivacsom. Ugyebár ki akar tyúkkakás tojást tenni a hűtőjébe!

Honnan tudom, hogy a tojás friss? Hát bele kell tenni egy tál vízbe. Ha feljön a víz tetejére, akkor már régi, ha lent marad, akkor még friss. Ha feljön a víz tetejére, akkor komolyan érdemes elgondolkodni, hogy megeszed-e még vagy kuka.
Ha úgy döntesz, hogy még megpróbálod elfogyasztani, akkor mindenképpen külön üsd fel őket egy csészében (ezt egyébként is javaslom) és ha még jó, akkor megsütheted vagy más módon is megeheted.
Ha büdös (záp), akkor érdemesebb a WC-n leküldeni vagy azonnal vidd ki a szemetet.

Hogyan tároljuk helyesen a tojást? A tojást célszerű hűvös helyen, leginkább a hűtőben tárolni.

Mit jelentenek a méretek? S: 53 gr-nál kisebb; M: 53-63 gr között; L: 63-73 gr között; XL: 73 gr-nál nagyobb!

Mit készíthetünk belőle? Felhasználási lehetőségei szinte végtelenek, de most említsük meg csak a legegyszerűbbeket.

Lágytojás: Kivesszük a tojást a hűtőből, hogy ne legyen olyan hideg és ne repedjen el a héja a nagy hőmérséklet különbségtől. Feltesszük a vizet forralni, majd amikor forr egy evőkanál segítségével beleengedjük a tojásokat a vízbe (személyenként 2 db-ot). Beállítjuk az időzítőt 3 percre (a 4 perc is jó). Amikor letelik az idő a tüzet elzárjuk, a lábasból a forró vizet a mosogatóba öntjük és máris hidegvizet engedünk a tojásokra, hogy megállítsuk a főzési folyamatot. Ha egy picit meghűlt a tojás, akkor egy mikróban előmelegített pohárba csurgatjuk vagy még forrón tojástartóban tálaljuk.

Keménytojás: A lágytojáshoz hasonlóan készítjük, de a tojásokat itt már a hideg vízbe is betehetjük. A főzési idő ebben az esetben hosszabb, a forrástól számítva 10 perc. Amikor lejárt az idő, akkor hideg vizben kihűtjük a tojásokat és megpucolva tálaljuk. Készíthetünk velük tojáskrémet, salátát, rakott krumplit stb.

Rántotta: Egy kis tálba beleütjük a tojásokat (személyenként 2 db), picit sózzuk és egy villával felverjük. Egy serpenyőben felmelegítjük a zsiradékot (ez lehet szalonna, zsír, vaj, olaj) és amikor elég meleg (a kezünket fölé tesszük és érezni fogjuk) akkor beleöntjük a tojásmasszát és folyamatosan kevergetjük, amíg a megfelelő állagú rántottát meg nem kapjuk. A megfelelő állag mindenkinek mást jelent, úgy csináld, ahogy te szereted. Van aki hígabban szereti, mert szeret mártogatni, van aki keményre süti. Mindenki máshogy szereti!
A rántottádat bővítheted hagymával, kolbásszal, sonkával, gombával, de ezeket mindig a tojás előtt kell a zsiradékon megsütni apróra vágva és csak utána jöhet rá a tojás.

Tükörtojás: A tojásokat kivesszük a hűtőből (személyenként 2 db). Egy teflon serpenyőben egy kis zsírt vagy olajat, vajat melegítünk és ráütjük a tojást, vigyázva hogy a sárgája egészben maradjon, ne folyjon szét. Egy pici sót szórunk a tojásra és fedővel lefedve sütjük. Azért gyakran nézzünk rá, hogy le ne égjen vagy túl ne süljön a tojás. Akkor jó, ha a fehérje már nem kocsonyás, hanem szépen kifehéredett mindenütt, de a sárgája még híg. Ekkor szépen egy szedő lapát segítségével kiemeljük a serpenyőből, tálra tesszük, a tetejére egy kis frissen őrölt borsot szórunk és már ehetjük is.

                                       
Omlett: A tojásokat elővesszük a hűtőből. Szétválasztjuk a fehérjét és a sárgáját külön tálba. A sárgáját egy csipet sóval megszórjuk és felverjük, adunk hozzá egy korty tejet és egy kiskanál lisztet. Feltesszük a serpenyőben a zsiradékot melegedni. Amíg melegszik felverjük a fehérjét is, majd összekeverjük óvatosan a sárgájával és beleöntjük a serpenyőbe. Figyelünk! amikor az omlett alja megsült (ezt úgy tudod ellenőrizni, hogy egy lapáttal vagy palacsinta késsel alányúlsz és egy picit felhajtva a szélét, alákukucskálsz), akkor előveszel egy akkora fedőt (jobb ha előre odakészíted) ami jól illeszkedik a serpenyődhöz, ráteszed a serpenyőre és fejreállítod (természetesen egy törlőruhával összefogod a két részt - fedő+serpenyő). Mikor ez a produkció sikerült, akkor már csak vissza kell csúsztatni a serpenyőbe az omlettet a sületlen felével lefelé és tovább sütni. Mikor ez az oldala is kész, akkor tálalhatod. Jó étvágyat hozzá!
Az omlettet is lehet bővíteni különféle zöldségekkel. Legpraktikusabb persze mindig az idényzöldségeket használni. Így ezt az egyszerű ételt is rengeteg módon lehet variálni. A variációk számának csak a fantáziád szabhat határt :-)

Még egy szót akarok a tojások jelöléséről írni: (ez van rányomtatva a tojásra, töbnyire pirossal)

Az első szám a tartást jelöli: 1. szabad tartás; 2. alternatív tartás; 3. ketreces tartás; 4. ökológiai

második részben az ország kódja van feltüntetve.

harmadik részben a megye kódja van megadva.

negyedik részben az állategészségügyi körzet száma.

Az ötödik részben a "T" betű (azt jelenti tojótyúk! Hát ez hihetetlen!)

hatodik részben az állattartó telep kódszáma.

Végül a hetedik részben pedig a / jel után az istálló száma található.

                                      

Ha kíváncsi vagy további hasznos ötletekre, íratkozz fel hírlevelemre. Ha írásomat megosztod másokkal is, azt nagyon szépen megköszönöm. 
Szeretettel várlak facebook oldalamon is: Angyali Háztartás