Mosás alapfokon, avagy a rózsaszín póló gyártás technológiája

Ez csak vicc! Hiszen senki sem szeretne a fehér ruháiból színeset! De ha mégis, akkor kövesd az alábbi tanácsot:

Alábbi tanács: A rózsaszínű póló gyártása igen egyszerű művelet. Nem kell mást tennünk, csak összemosni a sima fehér pólókat a piros ruhaneművel. Ugyanilyen könnyen tudunk a fehér ruháinkból más, hasonlóan színes ruhaneműt előállítani csak egy sima mosással :-)

rózsaszín lett! Megmondtam!

Persze ezt (ha mégsem szeretnénk rózsaszín pólót gyártani) könnyen elkerülhetjük, ha a mosnivaló közé színfogó kendőt helyezünk.

Vagy ha vesszük a fáradtságot és szépen szétválogatjuk a mosnivalókat.

Egyszer már írtam a mosógép élettartamát meghosszabbító hasznos praktikákról (itt).

Most pedig lássuk a mosást, hogyan és miként!

1.       Mindig válogassuk szét a ruhákat. Külön a fehéret, külön a színeset és én azt mondom, külön a pirosat is! (Főleg a pirosat! Ld. rózsaszín póló). Ha sok a helyed, gyűjtheted külön szennyestartóban is, akkor nem kell válogatni.

2.       Mindig külön mossuk az ágyneműt, a törülközőt, a konyharuhát a többi ruhától, hogy azok ne legyenek szöszösek.

3.       Mindig minden zsebet alaposan nézz át mosás előtt! Nagyon macerás dolog a szétmosott papírzsebkendőt leszedni a ruhákról! Főleg, ha megszáradt! Ha még időben észreveszed, hogy papírzsebkendős a frissen mosott ruha, akkor azt nedvesen valamivel könnyebb leszedni, mint szárazon.

4.       A pulóvereket, nadrágokat mindig fordítsd ki mosás előtt, úgy mosd.

5.       Ha valamelyik ruha koszosabb (pl. ing nyaka, ujja), akkor azt mosás előtt nedvesítsd be és mosószappannal dörzsöld be, majd úgy tedd a mosógépbe.

6.       Mosni többféle szerrel lehet. Használhatsz mosóport, gélt, kapszulát, mosódiót. Használhatsz az öblítésnél öblítőt, ecetet vagy illóolajat. Ezt mindenki döntse el maga, hogy mit szeret vagy neki mi vált be. Egy biztos, mosás előtt mindig olvasd el a szer használati utasítását és ne térj el tőle!

Fehér, Ing, Fényes, Ruházat, Mosás

7.       Ha valóban szeretnéd, hogy a fehér fehér legyen, akkor mosás előtt áztasd be szódabikarbónás vízbe és hagyd benne legalább egy éjszakán át. Vagy ha reggel beáztatsz, munka után már moshatsz is!

8.       Színes ruhákat nem áztatunk fehérítőbe! Viszont az ecet élénkíti a színeket!

9.       Mindig nézd meg az adott ruhanemű címkéjén a jelzést a hőfokot illetően. A nem megfelelő hőfokon mosott ruhanemű könnyen kinyúlhat vagy épp ellenkezőleg. Lehet, hogy mosás után már csak a gyerekre megy rá!

10.   Mosás után a nedves ruhát érdemes azonnal kiteregetni (különben annyira gyűrött lesz, hogy a vasalás duplaidő). Teregetés előtt alaposan rázd ki (ezzel könnyebbé teszed magadnak a vasalást) és úgy terítsd ki. Ha teheted, húzgáld ki simára az anyagot. A kötött vagy horgolt darabokat érdemes törülközőre fektetve szárítani (itt is vedd figyelembe, hogy a Nagyi fehér csipketerítőjét nem a PIROS frottírtörülközőn szárítjuk)!

Mosoda, Mosás, Mosott

11.   Mindig gyűjtsünk össze egy teljes mosásnak valót, hiszen fél programmal is mehet a gép, de nem olyan takarékos. Ha a tiéden van energiatakarékos program, az mindenképpen jó. Vásárlásnál fontos szempont lehet, ha a háztartás 1 személyes!

 

Próbáljátok ki bátran egyedül is a mosást és kérlek Benneteket, osszátok meg velünk tapasztalataitokat! Kérdés esetén is szívesen állunk rendelkezésetekre

Nagyon jó mosást kívánok Nektek szeretettel!