Az abrosz, mint sarkalatos kérdés

Az ünnepi asztal meghatározó szereplője az abrosz (asztalterítő). Nagyon sokat dob egy csupasz asztalon egy gyönyörű terítő, ha színben, anyagban illeszkedik az alkalomhoz. 

A hétköznapokban elég egy színes, vidám kis kevertszálas anyagból varrt asztalterítő. 

 

Reggeli, Cuppa, Tea-Pot, Asztal Reggeli

Persze ha szereted az igényesebb fajtákat, akkor használhatsz jó minőségű lenvászon, pamutvászon anyagot is. A műszálas terítők előnye, hogy olcsóbbak és könnyen moshatóak, hamar száradnak és még vasalni sem kell. Ebben a minőségben is lehet rengeteg szép mintát használni.

Na, de térjünk vissza az ünnepi asztalterítőhöz.

Kerek Asztal, Hatálya Alá Tartozó

A legpraktikusabb egy gyönyörűen keményített damaszt abrosz, lehetőleg fehér színben, hiszen ez a szín bármilyen más színnel remekül párosítható és gyönyörű dekorációs lehetőségeket rejt magában.  

Fontos, hogy az ünnepi terítőnk tiszta és frissen vasalt legyen. Ne legyen foltos, gyűrött, szakadt. Ha vége az ünnepnek, akkor mindenképpen mossuk ki, vasaljuk ki, ha elszakadt volna egy kis helyen, akkor pedig varrjuk meg. Így tegyük a helyére! Ha foltosan tesszük el, lehet hogy úgy beleszárad a folt, hogy többet az életben nem vesszük ki belőle.

Ha gyűrötten tesszük el, akkor pedig használat előtt már nagyon nehéz vasalni (de nem lehetetlen, csak melósabb).

Hát hogy is kezeljük a gyönyörű damaszt terítőnket.

Mosás: Nyugodtan moshatod magasabb hőmérsékletű (90 fokos) vízben. Használhatsz bármilyen mosószert hozzá. Egy a lényeg! Ne mosd össze színes ruhákkal (még ha az egy másik terítő is)!

foltokat bátran lehet fehérítőszerrel kezelni, nem lesz tőle semmi baja. Alkalmazhatsz szódabikarbónás áztatást is!

Ha gyertyafolt került rá, akkor itatóspapírral takarjuk le a foltot, majd forró vasalóval vasaljuk addig, amíg fel nem szívja a viaszt. Utána moshatjuk.

Vörösbor foltot egy kis citromos bedörzsöléssel lehet eltüntetni. Bedörzsölöd a citrom levével, majd mehet a mosógépbe.

Keményítés: Ez adja meg a lényeget! Egyrészt a keményített terítőnek szebb a tartása (esése), másrészt a keményített terítő nehezebben koszolódik (hagyományos koszra gondolok, nem vörösbor vagy lecsöppenő gyertya foltra pl.)

Vasalás: Nedvesen érdemes vasalni, mert így a legkönnyebb!

Ha mégis valamilyen folt keletkezne rajta, akkor sem érdemes csüggedni. Ha nem jön ki mosáskor, akkor is még sok más lehetőségből választhatsz!

-          Tehetsz rá más színű abroszból egy asztalközepet, ami pont takarja a foltot

-          tehetsz a foltra egy asztaldíszt

-          kihímezheted a foltot (és tehetsz a terítő többi részére is egy-egy kis virágmintát)

-          feldarabolhatod kisebb részekre, melyeket beszegve kitűnő törlőd lesz, amivel csak az üveg neműt törölgesd (nem lesz szöszös és foltos a  pohár, ez remek anyag ehhez a művelethez), de törölgetheted vele az evőeszközökről a vízfoltokat is, csak ahhoz egy másik darabot                 használj!

 

Esküvői Asztal, Táblázat   Bouquet, Asztalok, A Beállítás                                                                                                               Étkezőasztal, Asztali Evőeszközök