Tojásfehérje süti, hogy a fehérje se menjen kárba

Nálunk az ünnepek után elég sok tojásfehérje megmarad, amit egy vajas dobozba szoktam összegyűjteni. A doboz tetejére alkoholos filccel húzom a strigulákat. Ha összegyűlt hat fehérje, akkor a következő süteményt szoktam elkészíteni belőle.

Hozzávalók: 6 db tojásfehérje, 8 dkg porcukor, 16 dkg liszt, 3 dkg vaj, egy csipet só, egy csomag sütőpor, egy citrom lereszelt héja, mazsola, dió.

 

Elsőként begyújtjuk a sütőt, majd egy őzgerinc formát kivajazunk és lisztezünk, félretesszük.

     

A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd apránként hozzáadjuk a porcukrot, a lisztet, a csipet sót, a felolvasztott és kihűtött vajat valamint a sütőport és nagyon óvatosan összekeverjük, hogy ne törjük össze a habot. A végén hozzákeverjük a mazsolát, a citromhéjat és a diót. Beleöntjük a masszát az őzgerincformába, elsimítjuk, az asztal lapjához ütögetjük, hogy a massza mindenütt egyenletesen elterüljön és betesszük az előmelegített sütőbe. A legkisebb fokozaton inkább csak szikkasztjuk, mint sütjük. Kb. húsz perc alatt elkészül. Nem kell a sütőajtót állandóan nyitogatni, mert akkor összeesik. Célszerű húsz percig ki sem nyitni. Tűpróbát végzünk. Ha nem ragad a tészta a hústűre vagy a fogpiszkálóra és van már egy kis színe, akkor jó, kivehetjük. A formában hagyjuk kihűlni. A tetejét díszíthetjük olvasztott csokival vagy citromos mázzal, de így, magában is nagyon finom. Vacsorára vagy reggelire egy pohár tejjel kitűnő. Egyébként ez a sütemény is sokáig eláll!

                                     

Ha ízlett, oszd meg a receptet másokkal is! Köszönöm!