Ünnepi asztal, ünnepi teríték

2015.11.07 21:32

 

                                                  Táblázat, Előkészítése, Beállítása

Most szóljunk pár szót az ünnepi terítékről!

Vajon mitől is ünnepi egy teríték? Szerintem az ünnepi teríték attól ünnepi, hogy olyan tányérokat, evőeszközöket, poharakat, terítőt stb. használunk, amiket a hétköznapokban nem. Nem kell itt feltétlenül drága porcelánokra, ezüst evőeszközökre gondolni, de a lepattogzott, zsíros edény az asztal közepén nem tekinthető ünnepinek.

Az egyik legfontosabb kellék a terítő. Ez lesz az alap. Színben mindig olyat válasszunk, ami harmonizál a tányérok színével. Legpraktikusabb egy fehér damaszt abroszt beszerezni. Ez remekül mosható, főzhető, vasalható. A foltokat könnyen el lehet távolítani belőle. Évekig hálás darabja marad az ünnepi terítéknek. De választhatsz természetesen más színt és anyagminőséget is!

A tányérok, akár porcelán, akár üveg (semmiképpen sem műanyag!!!) színben illő legyen a terítőhöz. Furcsán néz ki egy tarkabarka virágos abroszon egy szintén tarka tányér! De egy fehér terítőre nyugodtan feltehetsz akármilyen színű tányért. Itt is legszebb a sima fehér tányér.

A szalvéta nyugodtan lehet színes! De lehetőleg egyszínű, itt sincs szükség giccses, díszes tiritarkaságra. A szalvéta lehet többrétegű papír (ezt szépen lehet hajtogatni) vagy lehet szintén damaszt. Ezek pedig nagyon elegánsak.

Az evőeszközök mindig legyenek tiszták, cseppmentesek és azonos készletből valók. Mindig az étkezésnek megfelelő evőeszközöket kell feltenni az asztalra, a megfelelő helyükre.

A poharaknak szintén az étkezéshez megfelelő italoknak kell megfelelniük, amit az italok fogyasztásának sorrendjében kell felrakni.

Az asztalra mindig helyezzünk só- és borsszórót, fogpiszkálót, kenyeret kenyérkosárban. Ecetet, olajat, ha szükséges a tálalandó ételhez.

Ünnepi alkalmakkor tehetünk az asztalra gyertyát gyertyatartóban. Jó, ha a gyertya színe megegyezik a szalvéta színével.

Az ételeket az ünnepi alkalomnak megfelelően, tálaló edényben adjuk az asztalra.

Az asztalt díszíthetjük egy szál virággal vagy karácsonykor egy kis fenyőgallyal, egyéb karácsonyi dekorációval. Lényeges dolog, hogy a dekoráció

ízléses és kicsi legyen.

A nagy dekoráció zavarhatja a szemben ülőket. Nem látják egymást, így nehezebb a kellemes, beszélgetős légkör fenntartása.

                                                   Evőeszköz, Kés, Villa, Kanál, Díszítés

Ha hasznosnak találtad a bejegyzést, kérlek oszd meg másokkal is! Ha most íratkozol fel hírlevelünkre, akkor részt veszel eheti sorsolásunkon, így megnyerheted A Háztartás Könyv című kiadványt, mely egy egész éven át segítségedre lehet:-) A sorsolás ma éjfélkor zárul. Részletek novemberi nyereményjátékunkban!

 

 

—————

Vissza