Újévi fogadalmak? Minek!

2015.12.27 18:57

New Year'S Day, Szilveszter

 

Vége a karácsonynak! Remélem mindenkinek nagyon kellemesen telt az ünnep, úgy ahogy szerette volna és ahogy megtervezte.

Nagyon örülnék, ha kaphatnék visszajelzéseket, kinek hogy vált be a menetrendem, sikerült-e aszerint mindennel időben elkészülni!

Maradt idő a pihenésre, játékra, programokra? Vagy őrültek háza volt az egész időszak alatt?

De még mindig van lehetőség a pihenésre, lazításra, kikapcsolódásra, hiszen még kapunk néhány napot az évben erre. Még most jön a Szilveszter! Ezzel elbúcsúztatjuk az óévet, mely átadja helyét az újnak. Ti hol töltitek a Szilvesztert? Otthon, szűk családi körben, Esetleg buliba mentek? Akárhogy is, mindenképpen lazítsatok, ne stresszeljetek! Ünnepeljetek! Legyetek vidámak! Érezzétek jól magatokat!

Szokás ilyenkor újévi fogadalmakat tenni!

Nagyon jól gondoljátok meg, hogy mit fogadtok meg és miért! Hiszen lehet, hogy csak az időtöket fecsérlitek vele!

Az emberek többsége azért fogad meg dolgokat, mert másoknak akar megfelelni! Pl. valaki megfogadja, hogy lead 5-10 kg-ot, hogy jobban tetszen a párjának, vagy valaki megfogadja, hogy a következő évben megtanul angolul, mert a szülei azt kívánnák tőle. Ezek a fogadalmak már eleve kudarcra vannak ítélve. Kutatások kimutatták, hogy az ember csak azokat a fogadalmait tudjak megtartani, végig csinálni, ami a saját motivációja és nem a másé. Így azt gondolom, hogy fölösleges energiát fektetni olyan célba, amit igazából nem is akarunk, csak a másik ember kedvéért tennénk meg. Inkább gondoljátok végig, hogy mit is szeretnétek elérni, megvalósítani a következő évben, és ehhez találjatok ki magatoknak apró kis részteljesítményeket (amik közelebb visznek a céljaitokhoz), amiket ha elértek, akkor megkapjátok a magatok által kitalált jutalmat. Pl. szeretnél lefogyni 10 kg-ot. Gondold ki, hogy mennyi idő alatt szeretnéd elérni ezt a célt. Légy reális! Adj magadnak mondjuk 5 hónapot. Az azt jelenti, hogy havonta 2 kg-tól kell megszabadulnod. Ha sikerül az első hónapban tartanod a tervet, akkor adj magadnak valami kis jutalmat (legyen az mondjuk egy jó könyv vagy bármi, amire vágysz, de ne édesség!). És ezt így folytasd hónapról hónapra! És a végén, ha sikerült a kitűzött célt elérni, akkor kaphatsz egy nagyobb jutalmat is. Határozd meg magad, mi legyen az, minek örülnél (pl. egy új, csinos fürdőruha?)! És tartsd be a magadnak tett ígéreteidet. A jutalmat csak a megfelelő teljesítmény után kaphatod meg! Ne csapd be magad! Az sosem szül jó dolgokat. Ha az ember már saját magát is becsapja, akkor kiben bízhat meg?

Vagy pl. le akarod futni a maratont! Akkor nem állsz a rajthoz felkészületlenül. Ha így tennél, nagyon valószínű, hogy néhány km után feladod. Hát akkor mi a teendő? A célt kisebb részekre kell bontani. Rendszeresen futni kell és mindig növelni kell a távot. És egyszer csak képes leszel lefutni a maratont. Ha eléred a kisebb részcélokat, akkor jutalmazd meg magad! Kutatók azt is kimutatták, hogy a jutalom motiválja az embert, hogy legyen kitartó és érje el a kitűzött célt!

Ha pedig nem sikerül elsőre a kitűzött célt elérni, de mindent megtettél annak érdekében hogy sikerüljön, akkor ne csüggedj! Legalább a lelkiismereted jó! Próbáld meg újra és újra, amíg nem sikerül! Gondold el! A kisgyermek is úgy tanul meg járni, hogy megpróbálja, elesik, feláll és tovább próbálkozik. Mi lenne, ha az első esésnél feladná? Sosem tanulna meg járni.  Mind itt csúszkálnánk négykézláb! Jól néznénk ki!

Hát kívánok nektek okos fogadalmakat és erőt, kitartást a végrehajtásához!

Tűzijáték, Hüvelykujj, Smile, Kéz, Ujj

—————

Vissza