Íme egy nagyon egyszerű túrós sütemény receptje.
Hozzávalók:
A tésztához: 35 dkg liszt, 15 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 tojássárgája, ½ csomag sütőpor, 2 kanál tejföl, csipet só, egy marék zsemlemorzsa.
A töltelékhez: ½ kg túró, 10 dkg porcukor, 1 tojás, 2 kanál tejföl, 5 dkg mazsola (beáztatva), egy citrom reszelt héja.
Elkészítési idő: kb. 70 perc
Anyagköltség: kb. 900 Ft egy közepes tepsivel.
Elkészítés: A tészta hozzávalóit összegyúrom, félre teszem. Elkészítem a tölteléket. ehhez a túrót összetöröm és minden hozzávalóval kikeverem.
A tésztát kettéveszem. Kinyújtom az első lapot. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem. Meghintem egy kis zsemlemorzsával (hogy a túróból kijövő nedvességet felszívja és ne ázzon el a tészta), és rásimítom a túrós tölteléket. Kinyújtom a második lapot is és rásimítom a túróra, majd egy kicsit óvatosan rányomkodom. Egy villával megszurkálom a tetejét, hogy a gőz ki tudjon jönni. Előmelegített sütőben közepes hőmérsékleten kb. 50 percig sütöm.
Nagyon finom, sokáig eláll. Igazi egyszerű vendégváró finomság!
—————