Most egy kenyér különlegességet hoztam Nektek. Érdemes kipróbálni, ha szereted a tökmag különleges ízét. Én ebben a tésztában étolaj helyett tökmagolajat használtam, de ha nincs otthon, akkor a sima étolaj is megfelel. A sárgarépától pedig különleges színt kap.
Sokan megijednek a dagasztástól, vagy attól, hogy maszatos, ragacsos lesz a kezük, vagy hogy nem fog sikerülni, de szerintem megéri elkészíteni. Egyrészt tapasztalatot szerezhetünk, másrészt nagyszerű kikapcsolódás. Remek érzés a lisztből kenyeret készíteni a saját kezünkkel.
Magvas-répás kenyér
Hozzávalók: fél kiló kenyér liszt vagy teljeskiőrlésű liszt, 2 dkg élesztő, 2 teáskanál só, 2 dl langyos víz, 2 evőkanál olaj, 15 dkg sárgarépa finomra reszelve, két marék tökmag (de tehetsz bele diót, lenmagot vagy bármilyen magot, amit szeretsz és van otthon).
Elkészítési idő: kb. 4-5 óra
Anyagköltség: kb. 400 Ft
Elkészítés: az élesztőt a vízben elmorzsoljuk, teszünk hozzá egy marék lisztet, elkeverjük és hagyjuk felfutni. A tökmagot felaprítjuk. A többi hozzávalót összekeverjük.
Ha az élesztő felfutott, akkor hozzáadjuk a lisztes keverékhez és alaposan kidolgozzuk, dagasztjuk. Akkor jó, ha szép fényes és rugalmas tésztát kapunk és már nem ragad se a kezünkhöz, se a tálhoz. Ha a tészta túl kemény lenne, akkor adjunk még hozzá langyos vizet, ha túl híg, akkor lisztet.
Takarjuk le egy konyharuhával és meleg helyen kelesszük kb. 3-4 órán keresztül (érdemes reggel belefogni!). Ha duplájára kelt a tésztánk, akkor még egyszer gyúrjuk át, majd megint takarjuk le és hagyjuk kelni.
Gyújtsuk be a sütőt és melegítsük fel 230 fokra. Egy lábast béleljünk ki sütőpapírral, helyezzük bele a tésztát, a tetejét vágjuk be egy éles késsel, vízzel kenjük meg. Az edény tetejét fedjük be és tegyük a sütőbe. Így süssük kb. 50 percig, majd vegyük le az edényről a fedelet és így is süssük kb. 20 percig.
Amikor szép piros, ropogósra sült a teteje, akkor vegyük ki a sütőből és borítsuk rácsra amíg ki nem hűl, hogy szellőzzön az alja. Ha deszkára borítod, akkor hűlés közben bepárásodik és elázik a finom ropogós kérge.
—————