Tej- és tejtermékek újra

2016.04.11 13:14

A tej élet, erő, egészség.

Sokáig ezzel a szlogennel hirdették és próbálták rávenni az embereket, a nagyobb mennyiségű tej- és tejtermék fogyasztásra. A tejet sokan szeretik, sokan nem. Hogy valóban egészséges-e minden nap tejet inni vagy sem, azt még mindig nem tudták eldönteni. Sokszor írnak a tej- és tejtermékek egészségre gyakorolt jótékony hatásáról, utána pedig egy másik cikkben azt boncolgatják, hogy miért nem egészséges. Véleményem szerint mindenki cselekedjen belátása szerint. Aki szereti a tejet, az igya, aki nem az meg ne fogyassza. Szerintem az ember szervezete elég intelligens, el tudja dönteni, hogy mire van szüksége. Erőltetni pedig semmit sem szabad, mert az többet árt, mint használ.

Na de lássuk csak, mit is kell tudni a tejről és a tejtermékekről. (A tejről már egyszer írtam, itt: TEJ! Mi az!)   

A tejet a tehén adja alap esetben (most hagyjuk azt, amit a boltban lehet venni, mert az szerintem nem látott még tehenet sem, porból és vízből készül, meg adalékanyagokból. Egyáltalán nem egészséges! Jól gondold meg, mivel mérgezed a tested!). Persze ritkán lehet kapni kecsketejet is, amely a tehéntejjel szemben könnyebben emészthető, de nem túl elterjedt. Így most maradjunk a tehéntejnél. A kecsketejből egyébként ugyanazt lehet készíteni, mint a tehéntejből.

A tejet mindig forraljuk fel és hűtőben tároljuk!

Azért érdemes otthon készíteni az ételeinket, és kipróbálni az alábbi tejtermékek elkészítését, mert legalább tudjuk mit eszünk, mi van benne! Így még véletlenül sem árthatunk az egészségünknek!

Étel, Reggeli, Vacsora, Zöldségek

TEJTERMÉKEK

A legismertebb és legjáratosabb tejtermék a tejföl, amely a tej föléből készül (ahogy a neve is mutatja). A tejet hagyjuk megaludni. Ebben az esetben nem kell felforralni és hűtőbe tenni, hanem meleg helyen kell hagyni. 1-2 nap alatt aludttej lesz belőle. Letakarni nem szabad, mert megkeseredik. Az aludttej tetején jelentkező zsíros réteg maga a tejföl. Ezt kell kanállal óvatosan leszedni. Máris van házi tejfölünk! Hurrá!

A másik legnépszerűbb tejtermék a vaj (nem margarin és egyéb kence, hanem igazi, tejből készült zsiradék). A nyers tejet állni hagyjuk pár órát. Ekkorra a tetején összegyűlik a tejszín. Ebből készítik a vajat köpüléssel. Gyűjtsd össze egy befőttes üvegbe ezt a tejszínt, majd tedd rá a tetejét és rázd. Elég nehéz és melós feladat, de egyszer érdemes kipróbálni. Az ember utána mindjárt másképp néz a vajra. Tudja, mennyi munka van benne. A vaj nem sokáig áll el. Fogyaszthatósági idejét növelhetjük sózással, de a fagyasztást is remekül bírja. Így akár hónapokig is eltartható.

Talán a harmadik legnépszerűbb tejtermék a túró. Ha otthon szeretnénk túrót előállítani, akkor hagyjuk a tejet megaludni, majd lassú tűzön melegítsük fel (kb. 60 C-ra. Főzni nem szabad,mert rossz minőségű lesz a túró), amíg meg nem látjuk benne a kicsapódó túró darabokat. Ekkor finom szövésű szűrőbe öntjük és hagyjuk lecsöpögni. Ha kicsöpögött a leve, akkor kész a túró.

Közismert a joghurt/kefír/aludttej. Mindhárom tejtermék ugyanúgy készül, csak a világ más-más területein a levegőben lévő gombák más-más eredményt hoznak. Nálunk Magyarországon a tejből aludttej lesz, a Kaukázus vidékén kefir, míg pl. Törökország, India felé joghurt lesz belőle. Mindhárom termék remek hatással van a bélflórára és így az egészségünkre.

A sajt is a népszerű tejtermékek közé tartozik, fogyasztása ennek is nagyon hasznos. Sajtból is rengetegféle létezik. A sajt elkészítését nem igazán ajánlom otthonra, mert nagyon macerás, időigényes. Biztos helyről érdemes venni. Keresd ki a hozzád legközelebb található tejest és vegyél tőle sajtot és tejtermékeket, ha nincs időd foglalkozni vele. Egy jó árus alapos felvilágosítással szolgálhat neked, minden kérdésedre választ kaphatsz és biztosan megengedi, hogy megnézd a gazdaságát. Szervezz túrát a barátaiddal a gazdaságba. Így biztos lehetsz benne, hogy amit veszel a tejestől, az hogy készült, milyen tiszta a környezet, megismerheted az állatokat és nyersz egy megbízható gyártót. Egy jó háztartásban nagyon fontos, hogy az alapanyagok biztos forrásból származzanak. 

—————

Vissza