Takarítóeszközök takarítása

2016.01.12 18:50

Jól takarítani csak tiszta takarítóeszközökkel lehet. Érdemes a takarítóeszközöket időnként kitisztítani, hogy a következő takarítás alkalmával ugyanolyan jó hatásfoka legyen, mint új korában. Ha pedig már valamelyik darab elérett vagy megérett a cserére, ne sajnáld rá a pénzt! Vegyél újat! Hiszen egy alapos, jó takarítás segít megőrizni a család és az otthonod egészségét, ez pedig minden pénzt megér!

Mivel naponta felsöpörjük a konyhát, fürdőszobát és az előszobát, így a partvis napi használatban van. Ezért használat után egy kis kefével szoktam „leseperni” róla a port, hajszálakat, szöszöket, majd felakasztva tárolom, hogy a szálai ne törjenek el.

Seprű, Elsöprő, Háztartási, Tisztítás

Kisseprű: Ugyanúgy takarítom, mint a partvist.

             Seprű, Vissza, Élő, Bejárati Ajtó, Ajtó

Lapát: használat után egy kis kefével le szoktam kefélni róla a port. Ha már koszos (mert pl. valami nedves anyagos söpörtem fel vele és beleragadt), akkor pedig langyos, mosószeres vagy mosogatószeres vízzel leöblítem és hagyom száradni.

A felmosó vödör és mop is napi szinten használódik. Ezt persze nem takarítom naponta, de sosem hagyom a felmosó vödörben büdösödni a vízet, hanem amikor felmostam, utána kiöntöm, a vödröt pedig egy nedves ruhával körbetörlöm, majd hagyom megszáradni.

Takarító vödör: A felmosóvödörhöz hasonlóan tisztítom.

Nézzük a mopot. Felmosás után ezt is kiöblítem és nem teszem vissza a vödörbe (ott nem tud száradni, csak büdösödni), hanem a vödör kosarába állítva hagyom, nyáron pedig kint szárítom a teraszon.

Portörlőrongy: ezeket minden egyes alkalommal, használat után kimosom, majd ha megszáradt, ki is vasalom és úgy teszem vissza a takarító szekrényembe. Kár lenne koszosan elrakni, aztán legközelebb meg szétkenjük vele a koszt.

Szivacsok, egyéb tisztító rongyok: használat után szintén alaposan kimosom őket, kiterítem és hagyom megszáradni. Ezeknél meg kell jegyezni, hogy bizonyos munkákra mindig ugyanazt a szivacsot használjuk (durva példa, de ne mossuk le a konyhaasztalt a WC takarító szivaccsal). Célszerű egy feladathoz mindig ugyanolyan színű szivacsot használni (pl. WC takarításhoz mindig a rózsaszínűt, míg a mosdó és a kád takarításához a zöldet használjuk, a konyhában pedig a sárgát. Így nem tudjuk eltéveszteni még véletlenül sem!).

Edények, Közeli Kép, Izolált, Cicoma

Pókhálózó seprű és antisztatikus hatású poroló: Ezeket használat után a teraszon a kezemmel simítom végig, majd a tenyeremhez ütögetve portalanítom.

Porszívó: 2-3 porszívózás után (kosz függő) a porzsákot kiviszem a szemeteshez és egy kiskefével kikefélem belőle a port majd ezután még alaposan meg is rázom. Félévente a porzsákot kimosom, megszárítom, visszateszem. Ilyenkor olyan finom öblítő illatot áraszt a következő porszívózáskor! Egyébként lehet kapni porzsákba való illatosító rudat is, ami kellemes illatot fúj ki porszívózás alkalmával! Nem rossz az sem! Próba? A porszívót kivűl is le kell törölni, mert magához vonzza a port, így én nedves törlőkendővel szoktam letisztítani, még a gégecsövet és a többi csövet+a seprűjét is. Annak az alsó kis plüss részét nedves kézzel szoktam végig húzni, hogy a kis szöszök is lejöjjenek róla.

             Takarítás, Megtisztítása, A Sorrendben A

WC kefe: Ezt hetente-kéthetente beállítom egy kis vödörbe (csak ehhez használom), amit feltöltöttem fertőtlenítőszeres vízzel. Időnként pedig újat veszek, régi kukába megy!

A használt fogkefét pedig mindig gyűjtöm. Ezzel a nehezen hozzáférhető helyekre szoktam benyúlni (pl. WC háta mőgé). Használat után eldobom őket, nem tisztítom ki. Ezáltal kaptak még egy esélyt, amit hasznosan teljesítettek :-)

Ha nektek is vannak jó ötleteitek, kérlek osszátok meg a többiekkel itt. Hadd tanuljunk egymástól!

—————

Vissza