Szilvás gombóc fillérekből

2016.08.09 13:40

Szerintem a szilvásgombócot mindenki szereti, de talán sokan félnek elkészíteni, pedig igazán nagyon egyszerű. És ami nem utolsó szempont talán az egyik legolcsóbb étel, amit tudok. Semmi extra, semmi pepecs és még senkit sem hallottam, hogy utálná!

Hozzávalók: 1 kg burgonya hámozva, liszt, só, szilva magozva, fahéjas cukor, zsemlemorzsa, olaj.

Elkészítési idő: kb. 1 óra

Anyagköltség: max. 300 Ft/min. 4 főre

Elkészítés: A burgonyát meghámozzuk és kis kockára vágva sós vízben puhára főzzük, leszűrjük. Deszkára borítjuk és krumplinyomóval alaposan összetörjük (így hamarabb hűl). 

Mikor langyos a krumpli, akkor annyi liszttel dolgozzuk össze, hogy ne ragadjon a tészta a kezünkhöz. Egy közepes keménységű tésztát kell kapni.

Egy fazék vizet felteszünk forrni. Közben a szilvát kimagozzuk. A tésztát 3 mm vastagra nyújtjuk és felkockázzuk egy késsel. 

A bal tenyerünkbe veszünk egy kockát, belehelyezünk egy szilvát, a szilva közepére egy mokkáskanálnyi fahéjas cukrot teszünk. 

A tészta sarkait behajtjuk középre és óvatosan igazgatva gombócot formázunk belőle. Nem számít, ha nem lesz szabályos, a zsemlemorzsától senki sem fogja észrevenni. Szóval mire felforr a víz, addigra készen vannak a gombócok is szép sorban a deszkán, amit előtte beliszteztünk! 

A vízbe kicsi sót rakunk, beletesszük óvatosan a gombócokat és békén hagyjuk őket. De ne hagyjuk el az őrhelyünket, mert amint feljön a gombóc a víz színére, máris vehetjük ki, mert kész. Amíg őrködünk, addig az olajon megpirítjuk a zsemlemorzsát. 

A lecsepegtetett gombócokat megforgatjuk a zsemlemorzsában és máris készen vagyunk vele. A gombócot egy lyukas szűrőkanállal érdemes kivenni a vízből egyesével-kettesével, mert ha tésztaszűrőre öntöd, könnyen összetörik és egy nagy gombóc massza lesz belőle. 

Tipp: a szilva helyett készítheted sárgabarackkal, isteni finom úgy is. Ha télen nincs szilvád, tehetsz bele jó kemény lekvárt is. Ekkor hagyd el a fahéjas cukrot. 

Tudtad, hogy a szilvásgombóc tésztája megegyezik a nudli tésztájával? Ha nem akarod tölteni a gombócot, akkor csak sodord kisujjnyi vastagra a tésztát és vágd fel kb. 3 cm-es darabokra. A főzés ugyanúgy zajlik. Aztán ha leszűrted, akkor mehet a pirított zsemlemorzsába, rá az olvasztott lekvár+egy kis porcukor és kész is a finom második fogás. 

Egy kiadós levessel le is tudtuk az ebédet.

Ha hasznosnak találod a bejegyzést, kérlek oszd meg másokkal is! Köszönöm!

 

—————

Vissza