Spájz(olás)

2015.11.17 13:51

Hát a spájz vagy kamra mint olyan, arra való hogy az élelmiszerek a megfelelő körülmények között tároljuk és hogy ne legyen útban a konyhában, de azért ha kell valami, akkor ne kelljen felöltözni és leszaladni a boltba! Ez elég kellemetlen lenne mondjuk szakadó esőben, ronda hideg időben. Ha azért kellene felöltözni és a főzést abba hagyni, mert most vettük észre, hogy elfogyott pl. a liszt!

Milyen is egy jó spájz? Mindenek előtt,  tiszta, hűvös és szellős. Az ablakára érdemes szúnyoghálót szerelni, hogy ne tudjanak bejönni a rovarok.

Egy jól felszerelt spájz alapvető fontosságú egy háztartásban! Nagyon fontos, hogy minden alapvető élelmiszerből legyen benne tartalékban. A teljesség igénye nélkül, de nálam pl. ezekből mindig van:

liszt, búzadara, olaj, zsír, levestészta, körettészta, krumpli, hagyma, zsemlemorzsa, cukor, só, ecet, porcukor, rizs, kakaópor, kávé, tea, szárazbab, lencse, borsó, lekvárok, befőttek.

Nagyon szeretem és nem mellesleg remek érzés ha tele van a kamra! Biztonságérzetet nyújt valamilyen szinten és ha jön valaki, akkor mindig van mihez nyúlni. A vendéget legalább egy kávéval vagy teával meg tudod kínálni. És ha még sütöttél is valamit hozzá, akkor máris tökéletes vendéglátásban részesítetted. Hálás lesz és elégedett, hidd el.

Amikor van egy kis szabadidőd és kedved, vegyél elő egy olcsó kis receptet és süss kekszet. Nagyon sokáig (hetekig is) eláll fémdobozban és így mindig van mihez nyúlni, ha látogatót kapsz. És nagyon jó érzés, ha valaki elégedetten távozik és ez a valaki a te vendéged volt.

Nagyon kellemetlen is tud lenni, amikor valaki csak úgy felugrik hozzád vagy benéz, és te megijedsz, mert üres a hűtő és üres a kamra. Sokkal jobb bespájzolni ilyen dolgokat, így csak előveszed a doboz kekszet, főzöl egy finom teát és mindenki örül. Nem kerül sokba, sem sok időbe és mégis minden harmonikus, kedves és kellemes lesz tőle. És ne feledd! Jön a karácsonyi időszak, a vendéglátás egyik legnyüzsgősebb mégis legkellemesebb időszaka. Egy kis dísz a tálcára, egy kis finom fahéj illat…

Nemsokára megosztok veletek egy isteni finom citromos linzer receptet, ami pofon egyszerű, gyorsan és olcsón megvalósítható és nálunk csak azért nem áll el, mert a párom imádja az édességet és ez ráadásul annyira finom, hogy villámgyorsan elfogy. De természetesen két-három hetet is kibír egy kis fémdobozkában ha őrzitek!

 

Mindemellett egész nyáron befőztem és mindent elraktam, amihez ingyen vagy nagyon olcsón hozzájutottam. Így most a spájzom egyik fele befőttekkel van tele. A másik fele pedig szárazáruval meg ritkán használt edényekkel.

  

Nagyon jó spájzolást kívánok Mindnyájatoknak szeretettel.

 

—————

Vissza