A hús vásárlás egy nagyon sarkalatos pontja a háztartásvezetésének. De honnan tudhatjuk, hogy milyen húst vegyünk, az a sertés melyik része és melyik étel melyik részből a legfinomabb?
Szerintem érdemes egy jó hentest kiválasztani. Ezt ajánlhatják mások vagy dönthet a szimpátia, a kedvesség. Ha rendszeresen jársz ugyanahhoz a kedves henteshez, akkor előbb-utóbb biztos lehetsz benne, hogy jó húst fogsz kapni, pont olyat amit szeretnél.
Arra gondoltam, hogy most boncolgassuk a sertéshúst, jövő héten pedig folytassuk a baromfival, utána jöhet a marha.
A sertés húsából nagyon sokféle étel készíthető. De milyen is a jó sertéshús? Nem büdös, nem nyálkás, színe rózsaszínes (nem zöld stb.), tapintásra ruganyos.
Lássuk csak szépen sorban, hogy miből mit készíthetünk!
Fej: kocsonyának kitűnő
Tarja: felhasználható szeletben frissen sütve vagy roston, egészben füstölve (füstölt tarja bablevesbe, töltött káposztába)Borsos-mustáros tarja
Karaj: (ez lehet rövid vagy hosszú) : egészben sütve, töltve, szeletben rántva vagy frissen sütve, aprópecsenyének
Szűzpecsenye: ez a rész nagyon hamar sül, finom, omlós husi, süthetjük egészben vagy szeletben
Comb: süthetjük egészben vagy szeletben, darálva fasírtnak vagy rakott, töltött ételekhez, frissen sült hús, rántott hús, pörkölt.
Dagadó: tölthetjük, pörkölt, vagdalt készülhet belőle, süthetjük, főzhetjük.
Oldalas: grillezhetjük, süthetjük, főzhetjük
Lapocka: pörkölt, tokány, vagdalt vagy füstölhetjük
Tokaszalonna: abálhatjuk
Csülök: füstölhetjük, süthetjük, főzhetjük. Egy kis szilveszteri malackodás :-)
Köröm: pörköltnek, füstölve levesbe, kocsonyába
Farok: kocsonya
A részeket külön-külön csomagoljuk fagyasztás előtt és mindent felcímkézünk, hogy tudjuk, melyik zacskóban mit találunk!
—————