Sajtos tallér házilag

2016.02.24 14:54

Ti is szeretitek a sajtos tallért? Egyik nagy kedvencem a rágcsálnivalók között! Este egy jó könyv, sajtos tallér és egy pohár finom bor!

Ezt a finom sajtos tallér receptet nagyon szeretem, ezért megosztom veletek. Kissé időigényes elkészíteni, nem tagadom, de azért éri meg mégis venni a fáradtságot és rászánni mondjuk egy esős délutánt (ilyen gyakran előfordul mostanában), mert ez az adag egy kisebb családnak kb. egy hónapra elegendő.

Igaz az idő pénz, de azért mégiscsak egyrészt egészségesebb, mint  a bolti chipsek és egyéb rágcsák, valamint olcsóbb is. Hány forintba kerül egy havi chips adag a boltban? Kiszámoltad már?

Ez a sajtos tallér mennyiség kb. 1000 Ft és felhasználhatod hozzá a már megszáradt sajtmaradékot valamint a megszáradt kiflit, zsemlét, kenyeret.

Hozzávalók:  1 kg liszt, 25 dkg vaj vagy Rama, 1 cs. sütőpor+ egy kis szódabikarbóna, 2 cs. köménymag, 1 jó nagy csipet só egy korty vízben feloldva, 3 tojás, 1 850 g.-os tejföl, 2 kis dobozos kefír, ½ üveg (befőttes) zsemlemorzsa és annyi reszelt sajt, amennyit gondolsz (én mindig jó sokat gondolok)min. 25 dkg.

Az összes hozzávalót összegyúrom, majd fél órát hagyom pihenni. Ezt követően felteszem melegedni a sajtos tallér sütőt. 

  

Amíg melegszik, addig a masszából akkora golyókat formálok, mint általában a rumos golyónál (kb. 2,5 cm átmérőjűeket). Szépen sorba rakom egy tálcán. Közben figyelem a sütőt, és ha már jó meleg, akkor beleteszek két vagy három ilyen kis golyót (tapasztald ki, Neked hogy kényelmesebb), jól összenyomom és megfordítom az egész sütőt, hogy a másik oldala is melegedjen, ami eddig felfelé volt. Időnként kinyitom, megnézem, hogy szép sárga-e már. Ha megsült, akkor egy tálba szedem. Nekem ez egy normál villával a legkönnyebb.

Jó sütögetést kívánok Nektek. Tervezzétek be egy következő esős napra. Meglátjátok milyen finom és milyen sokáig eláll. Jól tárolható, nem puhul meg, ropogós marad! És ami fontos! Tudom, hogy mi van benne!

 

—————

Vissza