A rakott kelkáposzta azért tartozik a kedvenceink közé, mert nem kell vele sokat szöszmötölni, hamar készen van és elég kiadós is. Most már lehet kapni friss, idei kelkáposztát jó áron. A többi alkatrész pedig biztosan megtalálható otthon!
Hozzávalók: 70-75 dkg kelkáposzta, 10 dkg rizs, 30 dkg darált sertéshús, só, bors, paprika, egy nagy fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, olaj, pici kömény, egy doboz tejföl, 1-2 kanál lecsó.
Elkészítési idő: kb. 40 perc
Anyagköltség: kb. 850 Ft egy tepsivel.
Elkészítés: Felteszünk egy fazék vizet forrni. Közben a kelkáposztát leveleire szedjük, a vastagabb eret levágjuk róla,
megmossuk és a forró vízben kb. 10 percig főzzük. A vízbe teszünk sót és köményt. Közben a hagymát apró kockára vágjuk, és pici olajon megfonnyasztjuk, majd rátesszük a darált húst és a fokhagymát. (Készítheted úgy is, hogy olaj helyett füstölt szalonnát pirítasz és annak a zsírján fonnyasztod meg a hagymát! Sokkal jobb ízt ad). A darált húst megpirítjuk, majd megszórjuk, sóval, borssal, paprikával és fedő alatt, pici vizet hozzáöntve pároljuk. Hozzátesszük a lecsót is.
Amíg a hús elkészül, addig a 10 dkg rizst félpuhára főzzük, majd leszűrjük. Ha elkészültünk a fenti műveletekkel, akkor a húst összekeverjük a rizzsel.
Egy jénait kiolajozunk és belefektetjük a kelkáposzta leveleket, kibéleljük vele.
Erre öntjük a rizses, húsos masszát (csinálhatod úgy is, hogy beleöntöd a húsos masszát, arra rásimítod a rizst)majd befedjük a maradék kelkáposztalevéllel.
A tetejét meglocsoljuk a tejföllel, megsózzuk, borsozzuk, paprikázzuk és mehet az előmelegített sütőbe.
Szép pirosra sütjük és máris tálalhatjuk.
Jó étvágyat kívánok Mindenkinek ehhez a finomsághoz!
—————