Pénzügyek! Hűűűűűűűűű

2016.06.22 13:42

Hát már megint egy gyönyörű szép napra ébredtünk! És ma megtervezzük a pénzügyeket!

Nem célom egy pénzügyi oktató csomagot összeállítani. Csak alapszinten szeretnék egy kis betekintést nyújtani a háztartásvezetés és a pénzügyi tervezés kapcsolatába.

Sokan úgy nevelkedtünk (helytelenül) hogy a család nem osztotta meg velünk a pénzügyi tapasztalatait. Gondolták, hogy nem kötik egy gyerek orrára a család vagyoni helyzetét, majd megtanulja a saját tapasztalatából. Ha TE nem így nevelkedtél, akkor nagyon szerencsés helyzetben vagy, talán nem is tudok Neked újat mondani.

Elsősorban a pénzügyeket igenis meg kell tervezni ahhoz, hogy egy háztartás zökkenőmentesen működjön, ne legyen pazarlás és azért módjával jusson mindenre amire szükséged van. Ehhez nélkülözhetetlen a tervezés.

Biztosan észrevetted az élet számtalan egyéb területén, hogy ha valamivel nem foglalkozol, akkor az leépül az életedben, amibe pedig fektetsz egy kis energiát, az remekül működik. Hát így van ez a pénzügyekkel is.

Ennél a tervezésnél is elég egy kockás füzet, de ha gondolod számítógépen is tervezheted a pénzügyeidet. Nekem az előbbi módszer remekül bevált, nem tud elromlani, a géppel ellentétben. Persze minden adatot le lehet menteni meg minden, de én maradok a kockás füzetnél. A neten egyébként rengeteg, akár ingyenes tervező programot le lehet tölteni. Ha van kedved, bátran böngéssz!

Mindenképpen figyelembe kell venni a bevételeket és a kiadásokat. Nézd meg honnan várhatsz pénzt egy hónapban. Mennyi pénzre, bevételre számíthatsz? (Természetesen ezt a kérdést magadnak rakd fel, erre itt nem kell válaszolni!) Ezeket nyugodtan kerekítsd lefelé. Inkább egy kicsit kevesebb pénzzel számolj!

Ugyanígy vizsgáld meg a kötelező kiadásaidat is (rezsi, bérlet, gyógyszerek, kuyta-macska stb.), amiket rendszeresen ki kell fizetned havonta. Ezeket pedig inkább felfelé kerekítsd.

Mind a bevételt, mind a kiadást írd fel! (Am. a tervezésnél jó ha mindig mindent felírsz).

Nézd meg hogy mennyi marad (bevétel mínusz kiadás) és nézd meg azt is, hogy ebből a pénzből hány napig kell kitartanod (étkezned), mikor jön a legközelebbi fizetés vagy egyéb bevétel. Most már tudod, hogy mennyi pénzzel kell bánnod egy hónapban. Az így megmaradt összeget oszd el a következő bevételig lévő napok vagy hetek számával. Ekkor megkapod, hogy mennyi pénzt költhetsz el naponta vagy hetente. Ez megint csak segít a menütervezésben. Azért ha olyan kivételes helyzetben vagy, hogy sok a jövedelmed, nem kötelező mindet elkölteni :-) Tedd félre egy nagyobb célra!

Én azt javaslom Neked, hogy a bevételed min. tíz százalékát egyébként is tedd félre (ez legyen az első dolgod minden hónapban), gyűjtsd valamilyen megtakarítási formában a jövőbeli Éned számára. Ez nagyon fontos, mert ha csak arra dolgozol, hogy kifizesd a rezsidet és legyen mit enned, akkor az nem a fejlődésedet szolgálja. A rabszolgák is azért dolgoztak hogy éppen csak kitartsanak! Gondolom Te ettől többet akarsz, nem?

Szóval, ha megkaptad, hogy mennyi pénzzel gazdálkodhatsz a következő hónapban, akkor az nagyban befolyásolja azt is hogy pl. hogyan tervezd a menüt. Vagy hogy mennyi szabad pénzed van szórakozásra.

A blogomban fogok ételmentő ötleteket, olcsó ételeket, villámgyorsan, kevés macerával elkészíthető étel ötleteket írni, de nem célom egy újabb receptes weboldal létrehozása. Itt csak a bevált háztartási praktikákat olvashatod majd. De ebben megbízhatsz, hiszen több mint 20 év tapasztalata van a hátam mögött. 

Ha bármilyen kérdésed van kérlek írd meg és megpróbálok a lehető legjobb válasszal szolgálni. Bátran írj, hiszen senki sem úgy született, hogy mindent tudott (Én sem. hehehe). Kérdezni nem szégyen. És nem mellesleg a kérdésekkel a munkámat is segíted, amit előre is megköszönök Neked!

 

—————

Vissza