Nokedli vagy galuska

2016.03.17 13:20

A nokedli nem csak finom köret lehet egy jó paprikáshoz, hanem készíthetünk belőle pl. tojásos nokedlit vagy zöldborsós nokedlit is. Egy fej friss, gyenge zöldsalátával remek fogás lehet. És ennek is mindjárt itt a szezonja.

Ja, és a nokedli is nagyon jól fagyasztható.

Hozzávalók: 2 tojás, 50 dkg liszt, só, víz

Ára: kb. 130 Ft

Egy tálba felütöm a tojásokat, villával fellazítom. 

A Tészta, Nokedli Tésztát, Liszt

Sózom, és apránként adagolom hozzá a lisztet felváltva a vízzel. Annyi víz kell hozzá, hogy egy közepesen lágy tésztát kapjunk. Nem kell túlságosan kidolgozni. Félre tesszük, állni hagyjuk. Addig felteszünk kb. 4-5 liter vizet forrni. (Fedőt tegyél rá, így hamarabb felforr. Sózni a vizet csak forrás után kell!). Mikor a víz felforrt, akkor a nokedli szaggatóval kiszaggatjuk a galuskákat. 

A Tészta, Nokedli Tésztát, Liszt

Megkeverjük, majd ha már mind feljött a víz tetejére, akkor egyet kihalászunk, megkóstoljuk. Ha megfőtt, akkor leszűrjük. 

Spätzle, Tészta, A Tészta

Ha azonnal tálalom, akkor én nem szoktam leöblíteni, így jobban felveszi a szaftot. Ha el akarom tenni a hűtőbe vagy fagyasztani akarom, akkor leöblítem.

Még egy jó tanács: ha fagyasztott nokedlit akarsz tálalni, akkor ne a mikróban olvaszd ki, hanem forralj fel egy fazék vizet és abba dobd bele a fagyott nokedlit, majd szinte azonnal szűrheted is le. Ugyanez igaz a fagyasztott rizsre is!

Tipp: A nyers nokedli tésztájába keverhetsz még apróra vágott petrezselyem zöldet is, nagyon mutatós lesz tőle!

Jó főzőcskézést Mindnyájatoknak!

Leves, Leves Pot, Spätzle, Hát Nokedli

 

 

—————

Vissza