Nadrág felhajtása

2016.03.22 18:56

Gyakran jár úgy az ember, hogy meglát vagy megvesz egy szép nadrágot. Jó a szabása, szép a színe, kényelmes is. Egy a hiba. Túl hosszú, mivel az emberek 99%-a nem szabvány méretű. Vagy jó derékban és akkor hosszú, vagy jó a hossza, de szűk a dereka stb.

Megoldás: Vegyük meg azt amelyik kényelmes derékban, nem feszül a combon, fenéken és inkább legyen hosszabb, ezen lehet könnyen segíteni, egyszerűen hajtsuk fel!

A felhajtás sem nagy ördöngösség, ha van az embernek egy jó kis varrógépe. De ha nincs varrógép, akkor is szépen fel lehet hajtani egy nadrágot rejtett öltéssel, kézzel.

Honnan tudjuk, hogy mennyit kell felhajtani, mennyit kell levágni?

Ha rendelkezésünkre áll egy segítő barátnő, akkor vegyük fel a nadrágot és kérjük meg, hogy hajtsa fel arra a hosszúságra, ami megfelelő, majd gombostűzze oda. Célszerű felállni egy székre, hogy ne kelljen annyit hajolgatnia. Ha begombostűzte, akkor mérjük meg hány centi a felhajtott rész, majd vegyük ki a gombostűt és simítsuk ki a nadrág szárát. Ha a felhajtott rész pl. 5 cm volt, akkor csak három centit vágjunk le, mert kettő cm kell a felhajtáshoz. Ha 8 cm volt a felhajtott rész, akkor hatot vágjunk le és így tovább.

Ha nincs segítségünk, akkor egyedül úgy tudjuk ezt megoldani, hogy a felhajtandó nadrágot kettéhajtjuk hosszában és lefektetjük az asztalra. 

Előveszünk egy olyan nadrágot, aminek pont jó a hossza. Ezt is kettéhajtjuk hosszában és ráfektetjük a másik nadrágra, beigazítva a derekát, ülepét stb. hogy fedje egymást, így meglátjuk, hogy mennyi az eltérés a két nadrág hossza között. Megmérjük és a továbbiakban úgy járunk el, mint fentebb.

    

 

Ezután kifordítjuk a nadrágot aminek méretre szabtuk a hosszát. Előveszünk egy doboz gombostűt és a nadrágot behajtjuk egyszer egy centire, majd még egyszer egy centire és legombostűzzük.

Ezután megint kifordítjuk és felpróbáljuk, megnézzük, hogy áll most rajtunk. Ha kell korrigálni, akkor azt most még megtehetjük. Jó, ha felveszünk hozzá egy cipőt is. Ez segít megállapítani a helyes hosszt.

Ha úgy látjuk, hogy minden rendben, akkor levesszük, kifordítjuk (a visszája lesz kifelé)és szépen, egyenletesen körbegépeljük. Figyelünk, hogy ne varrjuk össze a lábszárát stb.

  

A szoknyák felhajtása is hasonlóképpen megy, nemsokára erről is írok Nektek.

Szóval vegyétek elő a régen félretett nadrágot és lássatok munkához! Nem érdemes halogatni! Bátorság!

—————

Vissza