Miért fő meg hamarabb a csirke, mint a répa?

2015.11.30 19:52

Ma a csirkével, a csirkemellel szeretném folytatni az élelmiszerek elemzését.

Bizonyára ti is észrevettétek, hogy hányféle csirkét lehet kapni a különböző élelmiszerboltokban, húsáruházakban. Van sápadt, fehér vagy kékes árnyalatú csirke, aminek annyira vékony a bőre, hogy az erek átlátszanak rajta. A bőre magától leszakad, lefoszlik a húsról! Van tanyasinak nevezett, sárgára színezett csirke meg csirke alkatrészek. Ilyen csirkét nem szabad megvenni, mert ehetetlen. Talán nem mondok nagyot, ha azt állítom, hogy veszélyes az egészségre, amennyiben van esetleg valamilyen gyógyszerallergiánk. Ezeket az állatokat különféle oltásokkal és egyéb (térfogatnövelő) szerekkel látják el. Jobb elkerülni! Ezeket a csirkéket az ipari méretű baromfitelepeken állítják elő. Annyi tömegnövelő szert etenek velük, hogy hathetes korukra már vágósúlyba kerülnek, mert vannak akik csak a profitot tartják szem előtt, a másik ember egészségét nem. Ezek az állatok sosem láttak napfényt, nem ettek egészséges takarmányt, csak tápokat, és annyian vannak egy-egy telepen, hogy  antibiotikumok nélkül különböző fertőző betegségekben pusztulnának el. Ezek a szerek persze nem bomlanak le ilyen rövid idő alatt, így a hússal együtt ezt is megeszed. A lábuk mindnek meg van égve, mert ilyen mennyiségű állatot nem lehet naponta almozni, így a saját ürülékük (ami nitrogén tartalmú) kimarja a bőrt a lábukon. Rengeteg szenvedésnek vannak kitéve ezek az állatok, míg le nem vágják őket.

Talán az is feltűnt, hogy a csirke sokszor hamarabb megfő a levesben, mint a sárgarépa. Vajon mi lehet ennek az oka? Talán az, hogy a bolti csirkének nem sok köze van ahhoz, amit az ember valamikor csirkének hívott. A formája olyan, a külleme is hasonlít, de ha megkóstoljátok, akkor már más a helyzet. Észrevettétek, hogy a legtöbb multinál, nagyobb élelmiszerboltban vásárolt csirkének gyógyszer íze van? Ld. a fentieket.

Észrevettétek, hogy ha vesztek egy csirkemell filét az kb. minimum 60 dkg (és csupa víz), de mire megfőzöd vagy megsütöd, addigra alig 30 dkg lesz? Ha még nem tapasztaltad, akkor most teszteld le!

Tudtad, hogy az előző pontban leírt hatalmas súlykülönbség abból adódik, hogy megvetetik veled a vizet? Hiszen a csirkemellbe vizet injektálnak, amit különböző anyagokkal megkötnek a szövetek között. Te megveszed, kifizeted a vizet, hazacipeled és amikor megsütöd, akkor kapsz egy picike kis csirkemellet, amiből a sülés folyamán a víz elpárolgott.

                               Csirkemell, Élelmiszer Összetevők

Persze nem kell lemondanod a csirkehús evésről, de nézd meg jól mi kerül a tányérodra!

Ahogy azt már korábban is írtam a tejnél és a tojásnál, akkor jársz a legjobban, ha megbízható helyről veszed az ételedet. Így van ez a csirkével is. Vásárolj a piacon a nénikéktől vagy ha ismersz megbízható tenyésztőt, aki nem ipari méretekben tartja a csirkéket, akkor attól. Nézz szét a környékeden, fogj össze az ismerősökkel és vegyetek közösen többet. Az a legjobb, ha akkor vágják le és tisztítják meg, amikor mész érte. Na, akkor biztos hogy friss húst kapsz! És abban is biztos lehetsz, hogy ezek fűvet és kukoricát, búzát ettek. Nem gyógyszerezték őket, és a természetes felnövekvő idejüket is kitöltötték, ami minimum három hónap, friss levegőn voltak és a napot is látták. Tudhatod, hogy szép életük volt, még ha rövid is.

                                  Hahn, Csirkék, Gockel, Farm

 Ha megbízható partnerre találsz közöttük, akkor hosszútávú, gyümölcsöző kapcsolat alakulhat köztetek mindkettőtök megelégedésére. És nem csak csirkét árulnak, hanem egyéb termékeket is vehetsz tőlük. És azért sem kell tőlük félni, mert elsősorban nem a haszonra mennek, mint a multik, hanem ők is hosszútávon gondolkodnak. Nem egyszer akarnak eladni csak, hanem rendszeresen szeretnének árulni a piacon. Ha rossz lenne a termékük, annak hamar híre menne, és akkor ki venne tőlük bármit is. Gondold meg!

És ha az árakat nézzük, akkor nem sokkal drágább, mint a bolti tucat csirke, de legalább sokkal egészségesebb. Amit megspórolsz a bolti selejt csirke árán, azt elköltheted a végén gyógyszerre! Akkor nem spóroltál semmit!

Természetesen azért nem árt tisztában lenni azzal, honnan tudhatjuk meg hogy a csirke friss és jó minőségű! Nézzük meg a színét, szagát, tapintsuk meg. A csirke színe sárgás, bőre vastagabb (nem átlátszó). Ha már zöldes, ha kellemetlen szaga van, ne vegyük meg! Az állot hús tapintása nyálkás, nem rugalmas!

Szóval mindenkinek továbbra is finom, tápláló és egészséges ételeket kívánok. Ne feledd: Ételed az életed!

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek oszd meg másokkal is! Ha ezen a héten iratkozol fel hírlevelünkre, akkor részt veszel eheti sorsolásunkon, ahol George S. Clason: Babilon leggazdagabb embere című könyvét lehet megnyerni, mely remek bevezetést ad a pénzügyek világába.

—————

Vissza