Maradék mák felhasználása

2015.12.19 17:59

Karácsony tájékán az ember több mákot használ, mint az év többi időszakában. A mák, ha megmarad, egy idő után megkeseredik. Érdemes felhasználni a maradékot is, hiszen egyrészt nagyon egészséges, a benne található olaj miatt, ami tele van értékes ásványianyagokkal és vitaminokkal, másrészt pedig azért is, mert semmit sem dobunk ki. Egyébként a mák olaja igen jó szolgálatot tesz csontritkulás ellen. Ezt  a nőknek érdemes észben tartani.

Nos, lássuk mit is kezdhetünk a ledarált, megmaradt mákkal:

Készíthetünk belőle öntött kiflit vagyis mákos gubát. A kiszáradt kiflit vagy gubarudat karikára vágjuk és beletesszük egy tálba. Tejet forralunk és apránként annyit öntünk a száraz kiflikarikákra, amennyit felvesz (akkor jó, ha már nincs benne száraz karika, de nem is tocsog a tejben). Ekkor megszórjuk a porcukorral elkevert darált mákkal. Még melegen tálaljuk.

Van aki ezt úgy egészíti ki, hogy tepsibe önti a mákos, tejes kiflit és leönti mézzel a tetejét, sütőben pedig ropogósra süti. (Nekem ez így túl édes, de ha szereted, akkor próbáld ki).

Készíthetsz szimpla mákos tésztát is. A tésztát főzd ki, szűrd le és szórd meg a porcukorral elkevert mákkal.

Az én egyik kedvencem a bögrés mákos süti. A sütőt begyújtjuk, hogy melegedjen.

10 dkg vajat egy bögre cukorral habosra keverünk, majd hozzáadunk két egész tojást és ezzel is jól kikverejük.

  

Beleteszünk egy bögre mákot, egy bögre tejet és egy bögre lisztet (felváltva, apránként) meg egy késhegynyi sütőport, egy késhegynyi őrölt fahéjat, valamint egy csipet sót. Fontos, hogy a bögre mindig ugyanaz legyen!!!

Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a masszát és közepes lángon kb. 35-40 percig sütjük. Mikor jónak tűnik, akkor szúrjunk bele egy fogpiszkálót. Ha a fogpiszkálót kihúzzuk és tiszta, akkor jó. A tepsiben hagyjuk kihűlni.

 Ha kihűlt, akkor kettévágjuk és savanykás lekvárral (ribizli, meggy) megkenjük, felszeleteljük. A tetejét porcukorral megszórjuk. Napokig eláll!

                                            

 

Ha tetszett a bejegyzés és hasznosnak találtad, kérlek oszd meg másokkal is, hátha pont ezt a receptet kérésték :-) Köszönöm!

 

—————

Vissza