Lencseleves, pénzvarázslat :-)

2015.12.28 18:34

Chana, Hüvelyesek, Daal, Élelmiszer

 

Ilyenkor sokszor készítek lencselevest Szilveszterre, mert persze csülköt is sütök. És kár lenne elpazarolni annak a jó füstölt csülöknek a levét! Hát felhasználom, hiszen fantasztikus ízt ad a levesnek! A lencsét előző este beáztatom hideg vízbe. Reggel leszűröm és a füstölt csülök főző vizében felteszem főni (ha nincs ilyen alapleved, tedd fel sima vízben, az is jó). Ha sima vízben teszed fel főni, akkor kell még bele babérlevél, só, bors, egy szál apróra vágott sárgarépa (én belereszelem a levesbe) és az egészet puhára főzzük. Amíg a lencse fő, addig a következő sűrítőanyagot készítjük el. Egy fej hagymát nagyon apróra vágunk és olajon megfonnyasztjuk, liszttel beszórjuk és megpirítjuk. Ha megpirult, akkor pirospaprikával megszórjuk, tejföllel összekeverjük, meg egy kiskanál mustárral. Amikor a lencse megpuhult, akkor félrehúzzuk a tűzről és egy kis főző lével felengedjük a sűrítőanyagot, majd simára keverjük és a megfőtt lencsére öntjük, összekeverjük. Visszatesszük a tűzre és összeforraljuk, majd lekapcsoljuk a tüzet. Ecettel, cukorral, sóval utána ízesítjük.

                                      Szemek, Élelmiszerek, Főtt, Palacsinta

 

—————

Vissza