Könnyed Karácsonyi menütervezés!!

2015.11.05 16:29

Hát ma elérkeztünk a menütervezéshez!

Gedeckter Táblázat, Ellátás, Terjed

 

Első körben vizsgáljuk meg, hogy mi is lesz a menetrendünk. Ezt úgy értem, hogy nézzük meg, hogy mely napokat fogjuk otthon tölteni. A variációk száma itt is sokféle lehet. Lehet, hogy a Szentestét otthon töltjük magunkban vagy a párunkkal, esetleg mi fogadunk vendégeket. De másnap mi megyünk vendégségbe. Esetleg másnap is hozzánk jönnek, stb. Szóval nézzük meg, hogy hány étkezést kell otthon megrendeznünk. Aztán nézzük meg azt is, hogy az étkezések alkalmával hány fő lesz. Azután nézzük meg a rendelkezésünkre álló keretet, majd ezekből az adatokból már tudunk kalkulálni és meg tudjuk határozni, hogy mire futja a keretünkből. Igazából ebben az esetben sem a menü számít, mint inkább a jó hangulat. Később úgyis erre fognak a vendégek emlékezni, nem arra, hogy mit főztél. Vegyük számításba hogy van-e elég helyünk, hogy asztalhoz terítsünk vagy inkább büféjellegű étkezést tartunk.

Nézzük, hogy mivel is készülhetünk.

                                                      Gyertya, Ünneplés, Karácsonyi Asztal

Ha a hagyományos konyha kedvelői vagyunk, akkor Szenteste vacsorára készíthetünk halászlét és rántott halat burgonyával vagy rizzsel. Ezeknek az ételeknek az az előnye, hogy a halászlét megfőzhetjük előző nap, a rizst szintén elkészíthetjük hamarabb. A krumplit is megpucolhatjuk előző nap és hideg vízben a hűtőben kibírja, míg meg nem főzzük vagy sütjük. A rántani való halat is bepanírozhatjuk előző este vagy aznap délelőtt és a hűtőben szintén eláll. Vacsorakor már csak sütni kell a halat. Míg a hal sül, addig a krumpli is megfő vagy megsül. Míg ezek a tűzhelyen készülnek, addig meg össze is tudunk kutyulni egy kis salátát. És ez az egész nem nagy munka. Szenteste délelőttjén a sütis tálat is összekészítheted (kivéve, ha tortát készítesz) és folpackkal letakarva ez is szépen várhat a sorára. Vacsora után már csak lekapod róla a folpackot és mehet az asztalra.

Másik hagyományos karácsonyi étel a töltött káposzta. Ez is egy olyan vacsora, amit napokkal korábban elkészíthetsz és emellett remekül fagyasztható. Szóval, ha készítesz egy fazékkal és nem fogy el, akkor ételes dobozokba kiporciózod és mehet a fagyóra. Bármikor előveheted, ha csak úgy beesik valaki a későbbiek folyamán és máris meleg étellel kínálhatod :-)

Választhatsz extrább menüt is, pl. gesztenyével töltött pulykát (macerás) vagy citromos pulykasültet. Ezt azért szeretem, mert elég hamar kész és előre is elkészítheted. Vagy főzhetsz borlevest. Ez gyerekkoromban nagy sláger volt a családban! Erre emlékszem!

Ha büfé jellegű étkezést tervezel, akkor abban az a jó hogy nem kell senkit sem kínálgatni. Nyugodtan szolgálja ki magát mindenki. Ilyenkor tehetsz az asztalra salátákat (francia saláta, burgonyasaláta, kukorica saláta stb. és előre kell elkészíteni), kínálhatsz hozzá hideg sülteket (szintén előre kell elkészíteni), lehet fasírt (ebben az esetben ezt is előre elkészítheted, sőt!). És még számtalan variáció lehetséges itt is. És ilyen esetben bőven marad időd a vendégekkel foglalkozni, beszélgetni, játszani stb.

                                  Karácsonyi Vacsora, Karácsony, Xmas

Bátran kérdezd meg a barátaidat, ismerőseidet ki mit főz, süt. Innen is sok ihletet lehet meríteni. Vagy böngéssz a neten, olvass újságokat stb.

Bármit is tervezel sütni, főzni, ha találsz jobbat, akkor áttervezheted a menüidet. De ha nem találsz, mert nincs időd, kedved nézelődni, akkor is van mihez nyúlnod. Figyeld az oldalt, mert hamarosan konkrétabb ötletekkel, receptekkel is jövök! Ezek most csak az alapok! 

Szóval jó tervezgetést kívánok Nektek! Már most gondold át a terítéket is!

Ha tetszett a bejegyzés és hasznosnak találtad, kérlek oszd meg másokkal is!

Még mindig tart eheti nyereményjátékunk, ahol az újonnan feliratkozók között a Háztartás Könyv című remek könyvet fogjuk kisorsolni vasárnap!

Szeretettel várlak facebook oldalamon is: Angyali Háztartás

 

 

 

 

 

—————

Vissza