A kávét sokan fogyasztjuk, de vajon tudjuk-e miből készül? És hogyan? És honnan származik? És azt, hogy hány féle kávé van? Ezeket vizsgáltuk meg.
A kávé fő hatóanyaga a koffein, de ma már gyártanak csökkentett hatóanyag tartalmú, ún. „koffeinmentes” kávét is.
A kávé növénynek sok faja van, de csak kettőből készítenek kávét. Az egyik az arab kávé a másik a robuszta kávé. Az arab kávé adja a jobb alapanyagot, de kényesebb a robusztánál.
Az arab kávécserjék fejlődéséhez a tökéletes feltételeket csak 900 méteres tengerszint felett találhatjuk meg. A kávécserjének termékeny talajra, egyenletes csapadékmennyiségre és 15-25 fok közötti állandó hőmérsékletre van szüksége. Ez a fajta kávé adja a forgalmazott kávék 75 %-át.
A robuszta igénytelenebb, 900 méter alatti trópusi síkságokon terem. Elsősorban Nyugat-Afrikában és Indonéziában termesztik.
A kávé a kávécserje terméséből, annak piros bogyóiból készül. A kávébabot kézzel szedik, szárítják vagy nedves eljárással tisztítják, éghajlattól függően. A feldolgozás utolsó fázisában pörkölik. A pörkölés erőssége adja meg a kávé jellegét. A pörköléstől függően többféle kávét különböztethetünk meg:
- a hamburgi pörkölés világosbarna
- a bécsi pörkölés középbarna
- a francia pörkölés sötétbarna
- az olasz pörkölés mélybarna
Melyek a legismertebb kávék?
- espresso
- cappuccino
- bécsi kávé
- caffé latte
- ristretto
Ezeken felül még rengeteg kávékülönlegesség létezik, érdemes kísérletezni, ha szereted a kávét. Bátran kreálj valami finomságot a saját örömödre!
Mivel a kávé termesztése, feldolgozása nagyon munkás, érdemes megbecsülni minden csésze kávét, mert rengeteg ember fáradtsága, kemény munkája van benne.
Tipp: Jeges kávé vanília fagyival
Ha tetszik a bejegyzés, kérlek oszd meg másokkal is! Köszönöm!
—————