Kávé kisokos - röviden

2016.08.08 09:15

 

Kávé, Kávéscsésze, Kupa, Csésze Kávé

 

A kávét sokan fogyasztjuk, de vajon tudjuk-e  miből készül? És hogyan? És honnan származik? És azt, hogy hány féle kávé van? Ezeket vizsgáltuk meg.

A kávé fő hatóanyaga a koffein, de ma már gyártanak csökkentett hatóanyag tartalmú, ún. „koffeinmentes” kávét is.

A kávé növénynek sok faja van, de csak kettőből készítenek kávét. Az egyik az arab kávé a másik a robuszta kávé. Az arab kávé adja a jobb alapanyagot, de kényesebb a robusztánál.

Az arab kávécserjék fejlődéséhez a tökéletes feltételeket csak 900 méteres tengerszint felett találhatjuk meg. A kávécserjének termékeny talajra, egyenletes csapadékmennyiségre és 15-25 fok közötti állandó hőmérsékletre van szüksége. Ez a fajta kávé adja a forgalmazott kávék 75 %-át.

A robuszta igénytelenebb, 900 méter alatti trópusi síkságokon terem. Elsősorban Nyugat-Afrikában és Indonéziában termesztik.

A kávé a kávécserje terméséből, annak piros bogyóiból készül. A kávébabot kézzel szedik, szárítják vagy nedves eljárással tisztítják, éghajlattól függően. A feldolgozás utolsó fázisában pörkölik. A pörkölés erőssége adja meg a kávé jellegét. A pörköléstől függően többféle kávét különböztethetünk meg:

-          a hamburgi pörkölés világosbarna

-          a bécsi pörkölés középbarna

-          a francia pörkölés sötétbarna

-          az olasz pörkölés mélybarna

Melyek a legismertebb kávék?

-          espresso

-          cappuccino

-          bécsi kávé

-          caffé latte

-          ristretto

Ezeken felül még rengeteg kávékülönlegesség létezik, érdemes kísérletezni, ha szereted a kávét. Bátran kreálj valami finomságot a saját örömödre!

Mivel a kávé termesztése, feldolgozása nagyon munkás, érdemes megbecsülni minden csésze kávét, mert rengeteg ember fáradtsága, kemény munkája van benne.

                              Kávé, Őrlőgép, Szemes Kávé, Barna, Retro

Tipp: Jeges kávé vanília fagyival

Ha tetszik a bejegyzés, kérlek oszd meg másokkal is! Köszönöm!

—————

Vissza