Karácsonyi ajándéktervezés

2015.11.04 20:32

 

                                       Christmas Shopping. Sales Royalty Free Stock Photos

Ahogy azt már tegnap is írtam, ha készen vagyunk a lakásunk takarításával, akkor már csak könnyebb feladatok következnek :-)

A következő lépés a karácsony tökéletessé tételéhez az ajándékok megtervezése.
Ha jártál már pórul a karácsonyi ajándékokkal, akkor bizonyára te is megfogadtad már számtalan alkalommal, hogy jövőre előrelátóbb leszel minden tekintetben. Aztán vagy sikerült vagy nem.

Ha előrelátó voltál, akkor már biztosan kész is van a listád. Tudod, hogy mennyi pénzt szánsz ajándékokra, tudod hogy kit akarsz meglepni és azt is tudod, hogy mivel. Sőt, ha még ettől is ügyesebb vagy, akkor lehet, hogy már az ajándékok egy része vagy az összes megvásárlásra került.

Na, én ezt az ideális állapotot akarom elérni november végére, és erre biztatok mindenkit.

Első lépésben tegyél be egy kis kellemes zenét, főzz egy bögre kakaót vagy teát. Keress papírt és ceruzát, gyújts meg egy-két gyertyát és ülj le nyugodtan, kényelmesen: indulhat a tervezés.

Először gondold végig, hogy mennyi pénzt szeretnél elkölteni ajándékra (Ne feledd! Még a menüt is be kell kalkulálni!). Vedd számításba, hogy mik a lehetőségeid. Egy nagyon fontos tanács: NE VERD MAGAD HITELBE!!!!! Csak azért hogy mindenki megkapja az álomajándékát! Csak addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér! Nincs mit szégyenkezni azon, ha kis ajándékra telik, hiszen a szeretet a fontos, nem az ajándék. Aztán nem biztos az sem, hogy a másikat nem hozod-e zavarba egy orbitális nagy ajándékkal, amit ha szeretne is, de nem tud azon a szinten viszonozni. Szóval maradjunk csak a normál keretek között!

world hour   Gold Mango necklace

Toronyóra aranylánccal :-)

Másodszor gondold végig, kiket szeretnél megajándékozni! Hány embert a családból, barátok, kollégák, szomszédok?

A fenti két adat hányadosából megtudod, hogy mennyi pénzt költhetsz egy emberre! Természetesen nem kell minden pénzt arra az egy főre költened, ha találsz olcsóbban is megfelelő ajándékot (pl. kijön fejenként 2000 Ft, de te akcióban találtál 1000 Ft-ért ajándékot, akkor tedd félre a megmaradt másik ezrest vésztartaléknak. Sosem tudni, de még jól jöhet).

Sokféle ajándékot készíthetsz TE magad is, de ebben az időszakban a boltok egymásra licitálva akcióznak. Vedd elő megint a kreativitásodat vagy szedd össze a barátnőidet és sétálgassatok. A legjobb ötletek a kirakat nézegetés vagy a boltban való nézelődés közben jönnek. Legyen nálad papír és ceruza, és ha eszedbe jut valami írd fel. Én pl. a telefonomba jegyzetelek.

Már többször jártam úgy is, hogy megláttam valamit, aztán addig vacilláltam rajta, hogy mire visszamentem már elfogyott, pedig jó lett volna. Ezért hagyatkozom a megérzéseimre és megveszem, amit meglátok és jónak ítélek már elsőre.

Mindenképpen ki kell tartani a terv mellett, amit magadnak szabsz. Ha ez sikerült (és én tudom, hogy sikerülni fog), akkor Szenteste vállon veregetheted magad!

Többek között azért sem szabad az utolsó pillanatra hagyni a tervezést és a vásárlást, mert a nagy hajrában már mindegy lesz, hogy mit veszel meg, csak legyen meg az ajándék. És ilyen kétségbeesett helyzetben az ember hajlamos többet költeni, mint amit a tervben meghatározott.

Ha a tervből maradt még egy kis pénz, mert ügyesen vásároltál vagy gyártottál ajándékot, akkor abból vehetsz még egy-két jolly joker ajándékot azok számára, akik esetleg még véletlenül bekeverednek hozzád a karácsonyi ünnepek alatt, vagy elfelejtkeztél róluk. Ilyen is előfordulhat!

Nagyon jó tervezést, szervezkedést kívánok Nektek szeretettel!

 

A tervnek a hét végére el kell készülnie, különben csúszás lesz a programotokban J

Holnapi napon a menütervezést vesszük elő! Ha érdekelnek tippjeim, ötleteim, várlak holnap is szeretettel!

 

Ha nem akarsz lemaradni további tippjeimről, iratkozz fel hírlevelemre. Ha ezen a héten iratkozol fel, akkor részt veszel vasárnapi sorsolásunkon, ahol a Háztartás Könyvet sorsoljuk ki. Ez remekül segít neked a következő egy évben napról-napra, hétről-hétre, hónapról-hónapra a pénzügyeid megtervezésében. Ha érdekel a program, olvasd el novemberi nyereményjátékunk szabályit!

Várunk Facebook oldalunkon is: Angyali Háztartás

—————

Vissza